Ieşirile record de fonduri din Rusia sunt controlate de un grup mafiot bine organizat

Autor: Ioana Nita 22.02.2013

Aproximativ 50 miliarde de dolari, echivalentul a 2,5% din PIB-ul ţării, au fost transferate anul trecut ilegal în afara Rusiei, iar majoritatea operaţiunilor au fost realizate de un grup organizat de persoane, cel mai probabil pentru afaceri cu droguri, pentru plata unor importuri ilegale, mită pentru birocraţi sau pentru a ocoli fiscul, a declarat Serghei Ignatiev, guvernatorul băncii centrale a Rusiei.

"Analiza noastră arată că peste jumătate din totalul transferurilor ilegale de fonduri sunt făcute direct de firme sau de companii legate indirect una de alta prin plăţi. Acest lucru lasă impresia că operaţiunile sunt controlate în totalitate de un singur grup de persoa ne bine organizat", a afirmat Ignatiev pentru publicaţia locală Vedomosti. Întrebat despre identitatea grupul infracţional, acesta a refuzat să comenteze.

Bancherul a adăugat că vinovaţii pot fi găsiţi dacă autorităţile iau măsurile necesare şi a solicitat elabo rarea şi aprobarea unei legislaţii pentru a permite băncilor să închidă conturile utilizate în scopuri dubioase. De asemenea, el a cerut parlamentarilor să adopte reglementări mai stricte în privinţa înfiinţării companiilor. Ignatiev se va retrage de la conducerea instituţiei în iunie, după 11 ani de activitate, iar până în prezent nu a fost numit niciun succesor.

Dezvăluirile băncii centrale ruseşti acuză sistemul "capitalist" de la Kremlin din timpul mandatului actualului preşedinte Vladimir Putin de corupţie şi de lacune în legislaţie, notează agenţia Thomson Reuters.

Kremlinul nu a vrut să comenteze situaţia, însă a menţionat că cifrele sunt exagerate.

 

Afacerile murdare s-au dublat în ultimii opt ani

Militanţii anticorupţie susţin că transferurile de capital pot fi făcute în mai multe moduri, prin manevre contabile complexe sau cu ajutorul unor companii-fantomă care permit evitarea taxelor şi impozitelor.

Marile companii deţinute de stat sunt implicate în transferuri ilegale de fonduri în străinătate, iar oligarhii ruşi trimit sume uriaşe de bani în ţările cu statut de paradis fiscal.

Potrivit statisticilor, Cipru este principalul investitor străin în Rusia. Majoritatea banilor care provin din statul insular sunt de fapt de origine rusă, afirmă bancherii.

Fondurile dubioase care intră şi ies din Rusia s-au dublat în ultimii opt ani, ceea ce a alimentat economia subterană, conform unui studiu al think tank-ului Global Financial Integrity din Washington.

Raportul arată că 62 miliarde de dolari provin din acte de corupţie, trafic de fiinţe umane, contrabandă cu arme şi alte activităţi ilegale din Rusia în fiecare an începând cu 2004, ceea ce reprezintă o creştere de 228% faţă de fondurile ilicite de 27,06 miliarde dolari depistate în decada anterioară.