​Franklin Templeton reia achiziţiile la Petrom, iar Elliott ia tot ce prinde la Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa 25.02.2013

Fondurile administrate de Franklin Templeton au cumpărat vineri 3,83 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), în valoare de 1,71 mil. lei, reluând achiziţiile după două luni de pauză. Anul trecut, Franklin Templeton a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de acţiuni Petrom, cu investiţii de zeci de milioane de lei.

Petrom a raportat pentru anul trecut un profit net record de 3,95 mld. lei, cu 5% mai mare decât în 2011. Analiştii estimează că Petrom va plăti un dividend de 0,032 lei/acţiune, uşor mai mare decât anul trecut, randamentul dividendului fiind de circa 7%.

Pe de altă parte, americanii de la Elliott au cumpărat vineri un pachet de 22 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 12,76 mil. lei. Elliott cumpără masiv acţiuni FP de la începutul anului, în condiţiile în care preţul se menţine sub 0,6 lei/acţiune. Fondul Proprietatea a raportat pe anul trecut un profit net de 567 mil. lei, uşor mai mare decât în 2011, şi le propune acţionarilor un dividend de 0,0408 lei/acţiune, respectiv un randament al dividendului de 7%. Elliott deţine peste 15% din acţiunile FP şi va încasa dividende brute în valoare de peste 80 mil. lei.