Schimbarea climei pune în pericol industria vinului din Franţa: strugurii nu se coc complet, iar vinul are mai mult alcool şi este foarte dulce

Autor: Ioana Nita 26.02.2013

De la creşterea nivelului mării la uragane devastatoare, efectele vizibile ale schimbării climei despre care oamenii de ştiinţă spun că au consecinţe asupra vieţii de zi cu zi nu mai surprind decât o mică parte din populaţia lumii.



Francezii au propria lor viziune asupra modului radical în care li se poate schimba viaţa, scrie CNBC. "În 20 de ani, englezul va face Grenache din Chateauneuf-du-Pape", a spus Herve Lethielleux, coproprietar al magazinului de vinuri L'Etiquette din centrul Parisului, despre un soi de viţă-de-vie care se cultivă în regiunea cu climă subtropicală din sud-vestul Franţei.

Acest lucru va fi posibil din cauza schimbării climei, care afectează delicatul echilibru al vremii, al solului şi al altor factori care sunt vitali pentru producerea principalului bun al Franţei. Fenomenul a avut deja efecte vizibile în alte părţi ale lumii.

Zone cândva prea reci, acum propice viţei-de-vie

"Spre exemplu, acum 25-40 de ani, în Tasmania era prea frig pentru a se cultiva viţă-de-vie. Însă este clar că în prezent acest lucru este posibil", a menţionat Gregory Jones, cercetător în climatologie de la Universitatea Southern Oregon, despre producţia de vin de pe insula australiană.

Pentru producătorii francezi de vin, care deja simt competiţia acerbă din partea celorlalte ţări, temperaturile ridicate din ultimii ani au făcut ca strugurii să aibă o aciditate mai mică şi un conţinut mai mare de zahăr. Acest lucru înseamnă că vinul va avea mai mult alcool şi va fi foarte dulce.

"Pe măsură ce îmbătrâneşti, nu vrei să bei acele bombe calorice extrem de dulci şi cu mult alcool", a spus Juan Sanchez, proprietarul magazinului de vinuri Le Derniere Goutte din capitala franceză.

În Franţa vinul este parte importantă din cultura socială. Asociat de obicei cu felurile de mâncare, vinul în general trebuie să completeze alimentele, nu să le substituie.

"Acum vinurile însele sunt ca un fel de mâncare"

"Aproape că nu vrei să ai la masă unul dintre acele vinuri pentru că ele însele sunt ca un fel de mâncare", a explicat Sanchez.

Lethielleux a precizat că mulţi dintre producătorii de vinuri cu care lucrează s-au documentat, însă nu au găsit o soluţie în privinţa schimbărilor climatice din ultimele decade care afectează culturile de viţă-de-vie fiindcă acestea trebuie recoltate mult mai devreme decât în mod normal.

"Strugurii pur şi simplu nu se coc aşa cum trebuie", s-a plâns el.

Aceste temeri conduc la o întrebare firească: "Va fi necesar ca oamenii să modifice ceea ce plantează pentru a se adapta?".

Însă acest lucru este mult mai uşor de zis decât de făcut, din cauza sistemului rigid de clasificare a vinurilor din Franţa. Vinurile pot fi clasificate ca AOC (appellation d'origine controlee) - denumire de origine controlată - doar dacă acestea îndeplinesc cerinţele privind soiurile din fiecare regiune.

 

Ziua bună are vinul ei - unvinpezi.ro

 

Un sistem dat peste cap

Modificările soiurilor de struguri - chiar dacă acestea se fac ca urmare a schim­bă­rilor climatice - pot fi riscante pentru cultivatori.

"Poţi face acest lucru, dar vei pierde clasificarea. Dacă nu eşti un producător mare de vinuri şi pierzi clasi­fi­carea, acest lucru înseam­nă că nu vei mai putea vinde la acelaşi preţ", al afirmat Lethielleux.

Schimbările climatice încep să zguduie un sistem care a fost centrul industriei viticole din Europa timp de secole.

"Din punct de vedere istoric, Europa s-a numărat printre regiunile care s-au identificat prin varietatea de vinuri. Cei care au capacitatea de a se adapta acum schimbărilor climatice vor putea să se adapteze şi în viitor diferitelor tipuri de modificări ale climei", a menţionat Jones, specialist în studiul structurii climatice şi a adaptabilităţii viti­culturii.

Însă, schimbarea climei nu este ceva nou, a adăugat acesta. "În prezent, problema este că sistemele noastre agricole sunt mult mai rigide şi la fel şi investiţiile în acest sector", a spus el.

Cu toate acestea, Jean-Pascal Goutouly, un cercetător de la Institutul de Ştiinţe Viticole, care face parte din Institutul Naţional pentru Cercetări Agricole din oraşul Bordeaux, susţine că încă nu s-a manifestat la forţă maximă criza.

"Pentru moment, situaţia este în regulă. Avem încă posibilitatea de a ne adapta condiţiilor", a spus Goutouly.

"Multe boli, multă ploaie, o primăvară târzie şi o vară care nu a mai venit"

Anul trecut a demonstrat că nu doar temperaturile mai ridicate şi recoltele timpurii afectează producţia de vin, ci şi vremea, care este tot mai schimbătoare.

"Anul trecut a fost un an prost - multe boli, multă ploaie, o primăvară târzie şi o vară care nu a mai venit, dar şi multă grindină. Strugurii sunt stresaţi. Sunt plini de zahăr, dar nu sunt copţi", a spus Lethielleux.

Mai mult de două-trei schimbări în feno­me­nele meteo cu care oamenii sunt obişnuiţi pot pune în pericol întregul sistem viticol din Fran­ţa, principala ameninţare fiind combinaţia mai multor factori. "Franţa are o lungă şi bo­ga­tă istorie a cultivării strugurilor şi a producţiei de vi­nuri. Pro­ducţia a variat. Există ani buni şi ani proşti, iar producătorii francezi de vin au avut me­reu de-a face cu acest lucru", a precizat Jones. Chiar dacă în viitor există posibilitatea adaptării, aceasta ar putea fi o consolare prea mică pentru producătorii de vinuri care au pierdut cantităţi semnificative din recolta de anul trecut. Recolta a fost cea mai slabă din ultimii 40 de ani, potrivit ministerului agriculturii din Franţa, care estimează că producţia va fi cu 20% mai scăzută din cauza vremii nefavorabile.

Acesta este deja un motiv de îngrijorare pentru restaurantele şi barurile de vin din Franţa. În plus, problema începe să rezoneze la nivel mondial, deoarece consumatorii de vin franţuzesc încep să se îngrijoreze că schimbările climatice vor afecta oferta şi preţul vinului preferat, Bordeaux sau Bourgogne.