Ministerul Economiei pregăteşte un raport privind impactul liberalizării preţului la energie asupra competivităţii industriei

Autor: Adrian Cojocar 28.02.2013

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat că instituţia pe care o conduce va realiza în perioada următoare un raport privind impactul pe care l-ar avea liberalizarea preţului la energie asupra competivităţii industriei.

“În câteva săptămâni vom organiza la Ministerul Economiei o întâlnire la care vor participa producători şi distribuitori de energie şi reprezentanţii ANRE pentru a dezbate această problemă. De la începutul mandatului am spus că pentru mine competivitatea economică reprezintă o prioritate”, spune Varujan Vosganian.

Întrebat cum se descurcă companiile industriale din alte ţări europene în contextul liberalizării preţurilor la energie, ministrul economiei a precizat că preţurile ridicate la energie reprezintă o problemă generalizată la nivel european şi pentru care miniştii din toate ţările caută soluţii.

El a dat ca exemplu faptul că în Franţa producţia industrială s-a redus cu 20% în câţiva ani şi producătorul de oţel ArcelorMittal a închis deja mai multe capacităţi de producţie în Franţa şi Luxemburg.

Vosganian spune că a discutat cu ambasadorul Rusiei, prezent săptămâna aceasta la Bucureşti, problemele fabricilor Mechel şi Alro Slatina, iar acesta a ridicat aceleaşi probleme ca şi reprezentanţii Mechel, precum regimul exporturilor de fier vechi ale României, cu precădere în Turcia, problema importurilor de oţel beton venite din Bulgaria care se eschivează de la plata TVA, precum şi costul ridicat al energiei ca urmare a suportării de către producători a costului certificatelor verzi şi de emisii de CO2.