Un primar grec a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri de mai multe milioane de euro

Autor: Bogdan Cojocaru 01.03.2013

Fostul primar al Salonicului Vassilis Papageorgo­poulos a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a deturnat fonduri de mai multe milioane de euro din bugetul celui de-al doilea oraş ca mărime din Grecia, scrie The Wall Street Journal.

Papageorgopoulos, acum în vârstă de 66 de ani, a fost primarul Salonicului între 1999 şi 2010. Campion la sprint şi dentist ca profesie, edilul a fost parlamentar pentru partidul conservator Noua Democraţie, aflat acum la guvernare, şi, pentru o foarte scurtă perioadă, ministru adjunct al sportului.

Aceasta este prima dată de la declanşarea crizei datoriilor greceşti în urmă cu trei ani când o figură politică proeminentă este găsită vinovată într-un caz major de corupţie. Condamnarea vine în contextul în care publicul este tot mai furios pe corupţia demnitarilor şi pe policienii ţării.

"Este evident că procesul este unul politic, iar singurul criteriu a fost cel al satisfacerii cererilor pentru sânge de politician", a scris Papageorgopoulos pe blogul său.

Tribunalul din Salonic l-a găsit pe fostul primar vinovat, alături de alţi 17 oficiali de rang înalt, de o delapidare de aproape 18 milioane euro prin deturnarea, timp de mai mulţi ani, a fondurilor destinate pensiilor. Procurorii au început procesul, anul trecut, cu acuzaţii de deturnare de fonduri de 52 milioane euro. Suma s-a redus pe parcurs.

Procesele împotriva oficialilor sunt rare în Grecia. Fostul ministru de finanţe George Papaconstantinou - arhitectul nepopularului program de austeritate urmat de Grecia - este anchetat de parlamentari pentru abuz de putere şi pentru că a încercat să ascundă dovezi într-un scandal legat de evaziune fiscală şi o listă cu 2.000 de greci bogaţi cu conturi în străinătate cunoscută sub numele de lista Lagarde, după fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde.