O bază militară secretă din Rusia, aflată pe o insulă, transformată în obiectiv turistic - Galerie FOTO

Autor: Anca Barbulescu 02.03.2013

O insulă micuţă de pe coasta Rusiei, folosită decenii întregi ca bază militară secretă, a fost recent transformată în obiectiv turistic, putând fi vizitată de turiştii curioşi să descopere o fărâmă din trecutul militar al Rusiei.



Askold, cum se numeşte insula aflată în teritoriul rusesc Fokino, a fost multă vreme izolată deoarece era folosită drept bază militară secretă. Operaţiunile militare desfăşurate decenii întregi acolo au fost însă abandonate între timp, iar insula a fost transformată în obiectiv turistic. În ansamblu, Fokino rămâne în continuare o zonă restricţionată publicului, întrucât găzduieşte flota rusească din Pacific. Insula Askold este presărată de tancuri ruginite şi arme care nu mai funcţionează, dar şi puncte de comandă sau buncăre. De altfel, Askold a fost la un moment dat principalul motiv de conflict între Japonia şi Rusia, din cauza zăcămintelor aurifere din zonă.

Soldaţii de pe insulă aveau în trecut misiunea de a depista încercările Japonezilor de a bloca rutele maritime ruseşti prin intermediul minelor. În 1982, de exemplu, a fost construint un turn de observaţie unde erau în permanenţă soldaţi. Astăzi, Askold a devenit un muzeu. Nu există locuitori permanenţi ai insulei şi chiar şi numărul turiştilor este încă destul de scăzut din lipsa unei ambarcaţiuni care să asigure în mod regulat transportul. În plus, vremea în zonă este foarte imprevizibilă. Cu toate acestea, se presupune că rezervele de aur ascunse pe Askold se ridică la câteva zeci de tone.