De ce vreţi să vă schimbaţi jobul?

Autor: Adelina Mihai 04.03.2013

Nu m-am înţeles cu şeful sau cu colegii de echipă, aştept de prea mult timp o promovare care nu mai vine sau situaţia financiară a companiei este foarte proastă - acestea sunt cel mai des întâlnite motive pentru care managerii vor să îşi schimbe locul de muncă. Cu toate acestea, expunerea unor astfel de motive în faţa unui potenţial angajator nu sunt întotdeana apreciate de către intervievator, oricât de adevărate ar fi acestea, din cauza riscului pe care l-ar putea prezenta respectivul candidat pentru o organizaţie.

 

"Din discuţii avute cu specialiştii din domeniul resurselor umane, o ceartă la fostul loc de muncă sau neînţelegerile cu superiorii nu sunt privite cu ochi buni, ci ca potenţiale semnale că ar putea exista asemenea situaţii şi în cazul angajării persoanei respective în compania care îl intervievează. Mulţi candidaţi au înţeles asta şi oferă motive serioase, precum demonstrarea unor noi capacităţi sau nevoia unei noi provocări, în anumite situaţii chiar aşa stând lucrurile", spune Cătălin, 37 de ani, manager într-o multinaţională din sectorul automotive.

 

Cei care şi-au învăţat lecţia şi care au văzut că nu sunt chemaţi la al doilea interviu, deşi au performanţe demonstrate şi s-ar califica pentru poziţia respectivă, au început să aibă dileme legate de modul în care ar trebui să răspundă la o parte din solicitările recruiterului.

 

"Mă întreb dacă este greşită menţionarea faptului că firma la care lucrez se confruntă cu probleme financiare şi că acesta reprezintă motivul pentru care îmi doresc un nou loc de muncă. În ultimii doi ani, angajatorul meu a făcut reduceri masive de personal, salariile au întârziat, iar de petreceri de Crăciun nici nu mai poate fi vorba şi nu pot să nu mă gândesc că fie mă vor concedia şi pe mine, fie vor închide divizia de care mă ocup. Oare pot fi considerat neloial sau negativist dacă ofer un astfel de răspuns?", spune Marius, manager într-o companie din domeniul bunurilor de larg consum nealimentare de pe piaţa locală.

 

În cazul lui Marius, un astfel de motiv pentru dorinţa de schimbare a locului de muncă este îndreptăţită şi este de dorit să fie menţionată la interviu, însă sfatul specialiştilor este să încerce să explice recruiterului de ce caută stabilitatea unui eventual nou loc de muncă, fără a intra în detalii care ar putea să fie interpretabile de către intervievator.

 

"Într-o lume ideală, însă, baza discuţiei de angajare ar trebui să fie sinceritatea, iar evaluatorul să încerce prin întrebările sale să discearnă caracterul şi capacităţile candidatului chiar în situaţia în care pleacă de la un loc de muncă din cauza unui şef sau dacă firma are dificultăţi, pentru că acestea sunt situaţii întâlnite în viaţă, nu ar trebui să fie tabu", conchide Cătălin.

 

Indiferent de motivul care stă la baza dorinţei de schimbare în carieră, pentru cei care îi intervievează pe candidaţi acesta nu reprezintă o noutate, însă modul în care este formulat răspunsul la această întrebare poate influenţa semnificativ balanţa în favoarea candidatului.

 

Care credeţi că ar trebui să fie răspunsul corect la întrebarea legată de motivele dorinţei de schimbare a locului de muncă şi de ce?

 
 

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pe http://www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.