Tranzacţii de 9,6 mil. € cu Petrom au dus rulajul bursei la maximul ultimelor trei luni

Autor: Stefan Musgociu 05.03.2013

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,32% (indicele BET-C), iar patru deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP), re­pre­zentând 0,17% din acţiunile companiei în valoare to­tală de aproape 42 de milioane de lei (9,6 mil. euro), au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Cel mai mare pachet de acţiuni OMV Petrom a fost transferat la ora 15:50 pentru aproape 27 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro). Ultimul deal cu acţiunile OMV Pe­trom a fost realizat la 0,4417 lei, preţ în scădere nesem­nifi­cativă cu 0,07%, iar pe piaţa principală titlurile au crescut cu 0,29%, la 0,4433 lei. Tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat 360.000 de lei.

Unii brokeri spun că acţiunile ar fi fost cumpărate de un bro­ker străin pentru unii dintre clienţii săi. Cel mai mare cum­părător de acţiuni Petrom a fost în ultimele două săp­tămâni grupul Franklin Templeton, care a cumpărat mai mult de jumătate din acţiunile SNP tranzacţionate în această pe­rioadă, investind circa 11,5 mil. lei.

În prima parte a zilei au mai fost realizate tranzacţii nego­ciate cu 0,53% din acţiunile SIF Transilvania (3,6 milioane de lei) şi cu 23% din titlurile Cemacon (3 milioane de lei).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 70,8 milioane de lei (16,2 milioane de euro), valoare de aproape şase ori peste rulajul de vineri, de 12,5 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Un rulaj mai ridicat decât cel de luni a fost înregistrat pe 28 noiembrie, când tranzacţiile au cumulat 91,3 milioane de lei (20,2 milioane de euro).

Rulaje mai ridicate au înregistrat şi acţiunile SIF Oltenia (5 milioane de lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane de lei) şi SIF Banat-Crişana (3,7 milioane de lei). Acţiunile SIF5 au pierdut 0,69%, în timp ce FP a închis în stagnare, iar SIF1 a scăzut cu 0,07%.

„După raportarea rezultatelor financiare preliminare ale companiilor, investitorii aşteaptă acum convocatoarele pentru adunările generale ale acţionarilor în care se va hotări soarta profiturilor, acolo unde este cazul. Se pare că investitorii sunt mulţumiţi de dividendele propuse de SIF Transilvania şi SIF Moldova, dacă ne uităm că aceste acţiuni au crescut după publicarea convocatoarelor. Din păcate, volumele nu sunt spectaculoase, o bună parte din lichiditatea pieţei fiind făcută de tranzacţiile negociate pe piaţa deal. Probabil că bursa va evolua în jurul acestor niveluri în lipsa unor evenimente deosebite pe plan extern şi în lipsa unor convocatoare AGA cu propuneri surprinzătoare la companiile importante“, a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au închis ieri în creştere cu 0,68%, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au câştigat 0,47%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,49% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a închis în stagnare.