Zi record pentru vânt: eolienele produc acum mai multă energie decât centrala de la Cernavodă, termocentralele pe gaze sau hidrocentralele locale

Autor: Roxana Petrescu 06.03.2013

În acest moment, turbinele eoliene produc peste 21% din energia României, "morile de vânt" având o pondere mai mare decât centrala nucleară de la Cernavodă, termocentralele pe gaze sau hidrocentralele controlate de Hidroelectrica.

Potrivit datelor transmise în timp real de Transelectrica, la ora 15:08 aproape 1.600 de MW instalaţi în parcuri eoliene livrau energie în sistemul energetic, aceasta fiind una dintre cele mai bune zile pentru industria eoliană de la începuturile acestui sector în România. În timp ce energia eoliană avea o pondere de 21,4% în producţia de energie, centrala de la Cernavodă avea o pondere de 19,2%, hidrocentralele acopereau 17% iar hidrocentralele aveau o pondere de 18,8%. Termocentralele rămân cea mai puternică formă de energie cu o pondere de 23,5%.

În acest moment, după peste 3 miliarde de euro investite, România a ajuns la o capacitate instalată în parcuri eoliene de circa 2.000 de MW. Acum, aproape 80% din această capacitate instalată livrează energie în sistem.