Preşedintele Băncii Transilvania încearcă din nou să cucerească SIF-urile

Autor: Roxana Pricop 11.03.2013

Horia Ciorcilă candidează pentru un loc în conducerea SIF Moldova, societate cu o avere de peste un miliard de lei.



Horia Ciorcilă s-a înscris alături de alte 21 de persoane pentru unul din cele şapte locuri în consiliul de administraţie al SIF Moldova (SIF2).

El conduce Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu capital românesc, din funcţia de preşedinte din 2002, iar recent a preluat şi funcţia de administrator delegat al instituţiei de credit. Candidatura sa este susţinută de Banca Transilvania, unde chiar SIF Moldova este ac­ţionar şi are un membru în conducere, pe Costel Ceocea, actualul preşedinte. Horia Ciorcilă a mai încercat în urmă cu patru ani, fără succes însă, să preia conducerea unei alte SIF, Banat-Cri­şana. Atunci el s-a aliat cu Octavian Radu, proprietarul grupului Diverta, şi Doru Lionăchescu, şeful casei de investiţii Capital Partners, însă Ioan Cuzman, pe atunci preşedinte, a reuşit să iasă câştigător după ce le-a suspendat drepturile de vot acţionarilor "rebeli". Întâm­plător sau nu, şi acum Octavian Radu şi-a depus candidatura pentru un loc în conducerea SIF Moldova.

Miza alegerilor din 4 aprilie, când acţionarii SIF Moldova, printre care se numără şi Banca Transilvania, vor decide conducătorii pentru următorii patru ani, este extrem de ridicată pentru că societatea dispune de active de peste un miliard de lei, jumătate din acestea fiind plasate în acţiuni ale băncilor. Mai exact, SIF Moldova deţine 3 milioane de acţiuni la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă din sistem, un pachet de 2,3% din acţiunile BRD-SG şi 5% din capitalul Băncii Transilvania, instituţie de credit la care SIF are un reprezentant în conducere, pe Costel Ceocea, actualul preşedinte înscris pentru un nou mandat la conducerea SIF-ului.

Pentru un loc în conducerea SIF2 s-au mai înscris şi actualii administratori în frunte cu Costel Ceocea, pre­şe­dinte, şi Liviu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Candidaţi sunt şi Andrei Hrebenciu, fiul senatorului PSD Viorel Hrebenciuc, propus pentru un loc în CA al SIF Moldova de o persoană fizică, Diana Le Bomin, care de­ţi­ne 2,79% din acţiuni, şi fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu, în prezent consilier al vicepreşedintelui CNVM Alexe Gavrilă. El a fost propus pentru CA-ul SIF Moldova de firma Metex Big, controlată de New Century Holdings Advisors, administratorul Broadhurst.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro