Ce sunt casele de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică

Autor: Ioana David 12.03.2013

Casele de asigurări de sănătate sunt subordonate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi implementează politica acesteia la nivel local. Astfel, fiecare casa de sănătate are un buget propriu pe care şi-l administrează şi încheie contracte cu furnizorii de servicii din judeţul în care funcţionează (medici de familie, spitale, etc).

Ministrul Sănătăţii a anunţat astăzi că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.

În total, casele de sănătate au prin lege 18 atribuţii, printre care se mai numără negocierea şi contractarea serviciilor medicale cu furnizorii, decontarea acestor servicii sau organizarea de licitaţii în vederea contractării unor servicii din pachetul de servicii.

Conducerea caselor de asigurări de sănătate este asigurată de către preşedintele - directorul general, directorul executiv al direcţiei economică şi de managment, de directorul executiv al direcţiei relaţii cu furnizorii şi directorul executiv adjunct (medicul şef).

Casele de asigurări de sănănate funcţionează din 1999, an în care s-a implementat cea mai importantă reformă din sistemul de sănătate.

Până la această dată sistemul de sănătate era coordonat în mod centralizat de către Ministerul Sănătăţii prin cele 41 de direcţii sanitare judeţene şi direcţia sanitară a municipiului Bucureşti, constituit dintr-o reţea de spitale, policlinici, dispensare şi alte unităţi sanitare.

Direcţiile de sănătate publică au continuat să funcţioneze şi după această rolul acestora fiind de a implementa politica Ministerului Sănătăţii la nivel local.

Astfel, casele de asigurări de sănătate finanţau sistemul de sănătate la nivel local iar direcţiile de sănătate publică aveai rolul de a stabili politica de sănătate (de a organiza structurile sanitare, de a ţine evidenţele statistice pe probleme de sănătate).

"Direcţiile de sănătate publică evaluază, coordonează şi monitorizează modul de asigurare a asistenţei medicale curative şi profilactice din unităţile sanitare de pe teritoriul arondat, iclusiv pentru unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii luând măsuri pentru asigurarea accesului la asistenţă medicală a oricărei persoane din raza judeţului", se arată în regulamentul de funcţionare a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.