Oficial: Schimbarea pe care o face Renault la modelele Dacia

Autor: Bogdan Alecu 14.03.2013

Următoarea generaţie a modelelor Dacia, cum ar fi Sandero şi Logan facelift, aşteptate peste trei ani vor dispune de o nouă generaţie a actualului sistem MediaNav care va purta numele de MediaNav Connected. Acesta va împrumuta o serie de elemente de la noul sistem Renault R-Link lansat pe noile modele Clio IV, Fluence dar şi SUV-ul Captur. Mai mult, chiar şi într-o versiune mai simplă, MediaNav Connected ar putea dispune inclusiv de acces la Internet, astfel încât viitoarele modele Dacia vor dispune de o versiune simplificată a sistemelor care în prezent se regăsesc doar pe automobile din gama premium cum ar fi Audi sau BMW.

Ca şi R-Link MediaNav Connected va dispune de o serie de aplicaţii car vor putea fi instalate pe sistemul multimedia, iar gradul de conectivitate dintre smartphone şi unitate va creşte.

Actuala generaţie include sistem de navigaţie, conectivitate Bluetooth şi port USB pentru MP3-uri.

În cazul R-Link sistemul dispune de sistemul de navigaţie TomTom care dispune de opţiune pentru trafic, conectivitate la internet şi posibilitatea de a instala aplicaţii, la fel ca pe o tabletă. R-Link utilizează o versiune modificată a sistemului de operare Android lansat de Google.

R-Link dispune de o pagină principală "Home Page" ce poate fi personalizată de către utilizator şi care poate afişa în paralel toate informaţiile dorite. Pagina principală se încarcă implicit la fiecare punere în funcţiune a R-Link. În plus, meniul cu 6 pictograme asigură accesarea rapidă a meniului: Navigaţie, Multimedia, Telefonie hands-free, Vehicul, Servicii şi aplicaţii şi Setări ale sistemului.

Totul a fost gândit astfel încât majoritatea funcţiilor să poată fi accesată într-un mod intuitiv şi în siguranţă, fără a capta atenţia şoferului de la drum. Având la bază un mod de funcţionare cu o interfaţă user-friendly, Renault R-Link răspunde la atingerea ecranului sau prin comenzi vocale.

Toate funcţiile sunt controlate prin atingerea ecranului digital sau a comenzilor de pe volan (audio şi telefon).

Comanda vocală (9 limbi disponibile): prin intermediul comenzilor vocale, utilizatorul poate activa cu uşurinţă anumite funcţii precum: "telefonează…" (urmată de numărul de telefon sau de numele persoanei înregistrate agenda telefonului), "du-te la…" (urmată de indicarea destinaţiei), "afişează aplicaţiile mele" urmată, de exemplu, de "e-mail"…

În plus, prin funcţia Text To Speech (TTS) textele şi fluxurile RSS din anumite aplicaţii vor fi citite cu voce tare în cazul în care vehiculul este în mişcare.
Anumite aplicaţii sau funcţii precum Sudoku, R-Link Tweet, E-guide etc. pot fi utilizate numai când vehiculul staţionează.

Printre aplicaţiile ce vor putea fi instalate pe R-Link se numără şi o aplicaţie a Ziarului Financiar, similară cu cea pentru iPhone şi iPad, ZF fiind prima publicaţie din România cu o aplicaţie pe noul sistem Renault.

Aplicaţiile pot fi instalate prin Renault R-Link Store, iar preinstalate sunt cele pentru e-mail, Twitter, Meteo şi Renault Assistance în caz de urgentă.