ASF a trecut de ultimul hop: Senatul a aprobat mega-structura de supraveghere

Autor: Roxana Pricop 18.03.2013

Proiectul de lege de înfiinţare a Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF), instituţie care va prelua din 30 aprilie monitorizarea pieţei de capital, a asi­gurărilor şi pen­siilor private, a pşrimit azi vot favorabil în plenul Senatului, forul decizional.

"Plenul Senatului a votat favorabil înfiinţarea ASF. Legea de înfiinţare a ASF va merge spre promulgare la Preşedintele României şi dacă nu sunt modificări, va merge spre publicare în Monitorul Oficial, moment din care legea va începe să aibă efecte", a spus senatorul PNL Ovidiu Marian.

ASF va fi condusă de un consiliu format din 17 membri, doar cinci dintre aceştia, preşedintele, prim-vice­pre­şe­dintele şi trei vicepreşedinţi, având funcţii de execuţie. Cei trei vicepreşedinţi vor fi responsabili de câte o piaţă financiară în parte: piaţa de capital, asigurări şi pensii private. Restul de 12 membri nu au dreptul la cabinet şi vor fi remuneraţi doar în baza indemnizaţiei de şedinţă, nu a unei indemnizaţii lunare. Consiliul va fi cel care va întocmi organigrama noii instituţii şi va decide asupra necesarului de personal şi a salariilor. În prezent, cele trei comisii autonome de supraveghere a pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private au 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 26 de milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu salariaţii.

Între timp se duc discuţiile intense pentru cine să ocupe cele 17 locuri în conducerea ASF, dintre care doar cinci au man­date executive, iar restul de 12 nu au drept de cabinet. Dan Radu Ruşanu, vicepreşedintele PNL, ar fi în "pole po-sition" pentru preluarea funcţiei de preşedinte, iar Daniel Dă­ianu, fost ministru de finanţe, ar putea deţine funcţia de prim-vicepreşedinte. Parla­mentul, în baza propunerilor făcute de partidele politice, va numi cei 17 conducători ai ASF.