Legea ASF-ului poate merge la promulgare

Autor: Roxana Pricop 19.03.2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care va prelua din 30 aprilie monitorizarea pieţei de capital, a asigurărilor şi pensiilor private, a primit ieri vot favorabil în plenul Senatului, forul decizional, iar legea de înfiinţare va merge spre promulgare la Preşedinţie.

„Plenul Senatului a votat favorabil înfiinţarea ASF. Legea de înfiinţare a ASF va merge spre promulgare la Preşedintele României şi dacă nu sunt modificări, va merge spre publicare în Monitorul Oficial, moment din care legea va începe să aibă efecte“, a spus senatorul PNL Ovidiu Marian (foto).

ASF va fi condusă de un consiliu format din 17 membri, doar cinci dintre aceştia, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi trei vicepreşedinţi, având funcţii de execuţie. Cei trei vicepreşedinţi vor fi responsabili de câte o piaţă financiară în parte: piaţa de capital, asigurări şi pensii private. Restul de 12 membri nu au dreptul la cabinet şi vor fi remuneraţi doar în baza indemnizaţiei de şedinţă, nu a unei indemnizaţii lunare. Consiliul va fi cel care va întocmi organigrama noii instituţii şi va decide asupra necesarului de personal şi a salariilor. În prezent, cele trei comisii autonome de supraveghere a pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private au 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 26 de milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu salariaţii.