Parlamentul European acuză BCE, FMI şi Comisia Europeană în cazul Ciprului şi solicită ca depozitele din băncile cipriote de sub 100.000 de euro să nu fie taxate

Autor: Iulian Anghel 21.03.2013

Şefii Parlamentului european critică încercarea Băncii Central Europene, a FMI şi Comisie Europene de a impune Ciprului naţionalizarea unei părţi a depozitelor bancare, susţinând că depozitele de sub 100.000 de euro trebuie să rămână neatinse. Parlamentul acuză instituţiile amintite că au luat o decizie netransparentă, în spatele uşilor închise şi într-o dimineaţă - astfel încât oamenii să nu mai poată reacţiona -, fără să se gândească la consecinţe, iar acum îşi pasează unii altora responsabilitatea.

Liderul tuturor grupurilor parlamentare în frunte cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz au adoptat astăzi o declaraţie referitoare la Cipru în care îşi exprimă "preocuparea profundă" pentru ceea ce se întâmplă în această ţară şi susţin: Depozitele de mai puţin de 100.000 euro nu trebuie să fie taxate. Trebuie găsită o soluţie mai justă şi mai sustenabilă pentru cetăţenii ciprioţi. Ne trebuie o soluţie europeană pentru problema Ciprului, nu una externă. Nu trebuie să se folosească economiile oamenilor obişnuiţi pentru a rezolva problemele sectorului bancar".

Declaraţia citată susţine că sistemul bancar din zona euro trece printr-o restructurare radicală odată cu instituirea unei uniuni bancare şi a unui mecanism unic de supraveghere. Situaţia din Cipru, arată liderii Parlamentului, subliniază necesitatea ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând posibil. Directa supraveghere a băncilor din zona euro de către Uniunea Europeană va fi esenţială pentru evitarea unei crize similare celei din Cipru.

Dar, adaugă documentul citat: "Regretăm lipsa de transparenţă şi responsabilitate democratică a soluţiei propuse iniţial de Comisia Europeană, FMI şi Banca Central Europeană pentru Cipru. Miniştrii de finanţe din zona euro trebuie, de asemenea, să-şi asume responsabilitatea pentru această soluţie destinată sectorului bancar din Cipru. Soluţia propusă a fost luată în spatele uşilor închise, în primele ore ale dimineţii, fără a se reflecta adecvat la consecinţele sale pentru cetăţeni. Iar tentativele de a pasa responsabilitatea în privinţa asumării paternităţii acestei propuneri nu fac decât să submineze încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană."

Parlamentul cipriot a respins marţi planul impus de instituţiile UE Ciprului potrivit căruia ţara ar fi trebuit să instituie o taxă de 6,75% pe depozitele mai mici de 100.000 şi de 9,9% pentru cele peste acest nivel. Autorităţile de la Nicosia încearcă să alcătuiască un nou plan pentru a asigura resursele financiare proprii de 5,8 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor astfel încât să poată primi şi restul de finanţare externă de 10 mld. euro - sume necesare pentru salvarea sistemului bancar aflat pe marginea prăpastiei.