„Un tractorist bun câştigă 1.000 de euro“

Autor: Gabriel Razi 22.03.2013

Monika Puiu, managing partner al distribuitorului de utilaje agricole NHR Agropartners, care vinde în România tractoarele şi combinele produse de italienii de la New Holland, a declarat că un tractorist bun angajat într-o fermă industrială a ajuns să câştige şi 1.000 euro/lună.

„Clienţii mei (fermierii - n.red.) plătesc şi 1.000 de euro  pe lună pentru un tractorist, pentru unul bun care nu fură motorină, spre exemplu. Sunt unii fermieri care vor să plă­tească un tractorist cu 1.000 lei/ lună şi îi dau pe mână un utilaj care poate fi stricat iar o repa­raţie la tractor poate costa şi 10.000-15.000 de euro“, a spus Monika Puiu la ZF Live. În luna octombrie a anului trecut salariul mediu net din agricultură era de 1.132 lei/lună (254 euro/lună), acesta fiind cu o pătrime mai mic decât salariul mediu net.

Şefa NHR Agropartners a mai spus că în ultimii zece ani agricultura românească s-a dezvoltat dar nu în acelaşi ritm cu Polonia, o piaţă similară cu cea locală. Ea a adăugat că producţia agricolă de cereale poate creşte uşor de la 19 mil. tone acum la un potenţial de 30 mil. tone.

Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a declarat că va verifica contractele de arendă şi concesiune ale celor mai mari fermieri care administrează acum terenuri arabile deţinute de stat prin Agenţia Domeniilor Statului. Ministrul a menţionat că redevenţele plătite acum sunt sub media din piaţa liberă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro