Sutaş vrea 300 de angajaţi în fosta fabrică Tnuva de la Popeşti-Leordeni

Autor: Gabriel Razi 24.03.2013

Muharrem Yilmaz, preşedintele producătorului de lactate Sutaş, care a cumpărat recent fosta fabrică Tnuva din Popeşti-Leordeni, a declarat în presa turcă că intenţionează să angajeze în primă fază 300 de oameni în unitatea de procesare pentru ca ulterior numărul de angajaţi să ajungă la 500. Declaraţiile făcute de şeful Sutaş schiţează astfel primele planuri pe care turcii le au pentru piaţa locală şi vin să confirme informaţiile privind această preluare. Ziarul Financiar a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că Sutaş îşi face intrarea pe piaţa locală prin preluarea fabricii Tnuva.

"Prin această fabrică intenţionăm să ajungem la pieţele din Uniunea Europeană. România este o piaţă foarte importantă în regiunea Balcanilor şi în acelaşi timp un punct de access", a spus Muharrem Yilmaz, citat de publicaţia Haber Monitor.

În România turcii de la Sutaş vor să construiască un model de business integrat prin investiţii în ferme de vaci, fabrici de nutreţuri sau unităţi care să producă energie verde din dejecţii animaliere.

Producătorul turc de lactate Sutaş, cu afaceri de 600 milioane de dolari/an a achiziţionat într-o tranzacţie complexă fosta fabrică a procesatorului israelian Tnuva din Popeşti-Leordeni. Ei au preluat clădirea, terenurile şi toate utilajele din fabrică de la o firma Fralvil SA din Vâlcea, deţinută de omul de afaceri Dan Mutu, spun surse din industrie.

Firma din Vâlcea achiziţionase la rândul ei activele Tnuva în urma unei licitaţii organizate în urmă cu trei luni de lichidatorul judiciar al companiei intrate în faliment anul trecut.

Această vânzare a avut loc după ce Capital Insol, lichidatorul judiciar al Tnuva, a organizat în ultimele şaşe luni mai multe licitaţii în cadrul cărora fabrica nu reuşise să îşi găsească un cumpărător.

Înainte de lichidare, cei mai mari creditori ai fabricii Tnuva au fost BRD, Banca Românească şi National Bank of Greece.

Turcii de la Sutaş au făcut o preluare similară în urmă cu aproape un an atunci când au preluat procesatorul de lapte Swedmilk din Macedonia, companie aflată în faliment, direcţionând fonduri către NLB Tutunska Bank, principalul creditor al companiei, potrivit informaţiilor din presa internaţională. Această tranzacţie a fost şi prima ieşire pentru Sutaş în afara pieţei turceşti.

Fabrica din Popeşti-Leordeni, care a aparţinut până anul trecut israelienilor de la Tnuva, a ajuns în portofoliul turcilor în urma unei tranzacţii complexe. În primă instanţă omul de afaceri Dan Mutu, proprietarul grupului Anabella din Vâlcea, cu afaceri în retail şi producţia de conserve, a achiziţionat fabrica la o licitaţie orga­nizată de lichidatorul judiciar prin Fralvil SA, una dintre companiile sale.

La scurt timp, Sutaş a intrat în posesia clădirii, terenului şi a echipamentelor de producţie din fabrică în urma unui deal cu omul de afaceri român. Tranzacţiile din jurul fabricii Tnuva de la începutul anului au venit şi după ce Capital Insol a organizat în ultimele şase luni mai multe licitaţii pentru lichidarea activelor deţinute anterior de israelieni.

Pe plan local, pe o piaţă în declin în care se învârt 800-1mld. euro/an, turcii de la Sutaş se vor confrunta cu producători multina­ţionali precum Danone, Olympus sau Friesland Campina, dar şi cu jucători români precum Albalact sau Lactag.