Companiile şi băncile din Rusia ar putea da în judecată Cipru pentru a-şi recupera pierderile

Autor: Marius Oncu 27.03.2013

Avocaţii parcurg cu atenţie tratatele internaţionale ale Ciprului pentru a găsi o strategie de atac, însă va fi greu de construit un caz, scrie CNBC.

Deponenţii din băncile cipriote se confruntă cu pierderi mari pentru sumele care depăşesc nivelul garantat de 100.000 de euro.

Astfel, deponenţii de la cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, ar putea pierde 40% din sumele mai mari de 100.000 de euro, în timp ce la Cyprus Popular Bank (Laiki), pierderea ar putea ajunge la 80%, iar banii rămaşi să fie recuperaţi în mai mulţi ani.

Laiki va fi închisă, în timp ce Bank of Cyprus va fi restructurată şi va prelua o parte din depozitele bancare ale Laiki. Banii luaţi din depozitele mari de la cele două bănci vor fi folosiţi pentru a acoperi costurile restructurării sectorului bancar.

"Merită o încercare, dar nu va fi uşor, nu va fi un proces de o singură înfăţişare, chiar dacă acţiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatură Goltsblat BLP din Moscova.

Ar putea exista baze pentru a da în judecată Cipru sau băncile cipriote, afirmă avocaţi contactaţi de persoane care vor să-şi recupereze banii.

"Oamenii sunt frustraţi şi încearcă să găsească o modalitate de a-şi scoate banii din Cipru", spus Goltsblat, adăugând că un client din Rusia şi un cetăţean rus rezident în Cipru au contactat firma pentru a-şi evalua opţiunile.

Firma britanică de avocatură PCB Litigation afirmă că trei bănci cu legături cu Rusia s-au interesat de posibile acţiuni în instanţă.

"Am fost contactaţi şi monitorizăm situaţia, urmând să discutăm când avem noi informaţii", a spus Steven Philippsohn, partener la PCB Litigation.

Analiştii consideră că ruşii ar putea avea depozite de mai multe zeci de miliarde de dolari în băncile din Cipru.

În timp ce toate depozitele sunt garantate până la limita de 100.000 de euro, tot ce depăşeşte acest nivel poate înregistra pierderi foarte mari. Angajarea unei firme de avocatură ar putea diminua pierderile.

"Dacă deschizi un proces, vor fi îngrijoraţi şi posibil vor dori să ajungă la un acord mai favorabil decât situaţia în care nu ai fi făcut nimic. Ar putea exista, de asemenea, şi şansa de a recupera banii", a declarat Philippsohn.

Şansele de succes sunt însă reduse, după ce Cipru a renunţat la taxarea depozitelor în schimbul unei restructurări a sectorului bancar, în urma căreia deponenţii vor primi în contul pierderilor acţiuni la banca nou formată.

Dacă cele mai mari două bănci din Cipru sunt pur şi simplu lăsate "să moară, fără o taxă pe depozite bancare nu va exista nicio posibilitate în justiţie", a spus avocatul de la Goltsblat BLP din Moscova.

Conform planului actual, depozitele nu vor fi confiscate direct, ci vor fi preschimbate pentru acţiuni într-o bancă "solidă", a declarat Vladimir Gidirim, partner la Ernst & Young Moscova.

"Nu este o expropriere totală. După un an acţiunile ar putea valora mai mult decât depozitul iniţial. Deponenţii ruşi care au avut de suferit de pe urma acţiunilor autorităţilor cipriote ar putea, teoretic, deschide procese, dar nu văd o motivaţie consistentă pentru o astfel de acţiune", a spue el.

Una dintre opţiuni ar fi utilizarea tratatelor de protejare a investiţiilor pe care Cipru le are în vigoare cu alte ţări, unde firmele păgubite ruseşti sunt prezente.

O a doua opţiune ar fi acţionarea în instanţă în baza legislaţiei internaţionale, prin intermediul Curţii Internaţionale de Justiţie. Un caz ar trebui, însă, deschis de Rusia în numele cetăţenilor săi.

De asemenea, un păgubit ar putea argumenta, într-un tribunal din Cipru sau altă ţară UE, că restricţiile asupra liberei circulaţii a capitalului contravin legislaţiei UE, afirmă Thomas Keane, cofondator al firmei cipriote de avocatură Keane Vgenopoulou & Associates.