Transelectrica: Din '96 România nu a mai importat energie, dar anul trecut aşa a fost situaţia. Acum am început din nou să exportăm

Autor: Roxana Petrescu 27.03.2013

Anul trecut România şi-a pierdut statutul de exportator net de energie electrică, pentru prima dată din 1996 piaţa locală fiind obligată să recurgă la importuri pentru a-şi acoperi necesarul intern. De anul acesta România a început să exporte din nou energie, spune Transelectrica, una dintre posibilele explicaţii fiind şi reducerea consumului intern de energie.

"În februarie consumul s-a redus cu 12%. Pe de o parte am avut temperaturi mai mari iar pe de altă parte anul acesta luna a fost cu o zi mai scurtă decât februarie anul treccut. În martie, scăderea a continuat, şi până în acest moment avem o reducere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sper totuşi să recuperăm decalajul în zilele rămase până la finalul lunii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.

Potrivit acestuia, bugetul companiei a fost făcut pentru o creştere a consumului de energie de 1,5%.

Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii.