Topul celor mai mari firme de insolvenţă. Cine face cei mai mulţi bani din restructurarea sau falimentul altora

Autor: Cristi Moga 28.03.2013

În cei aproape cinci ani de când mediul local de business se confruntă cu un picaj al pieţelor fără precedent în ultimele decenii, o nouă breaslă de consultanţi a prins cheag, şi anume practicienii în insolvenţă, domeniu în care cele mai mari 34 de firme au realizat anul trecut venituri de peste 100 de milioane de lei (22,5 mil. euro), potrivit datelor centralizate de Uniu­nea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Piaţa firmelor de insolvenţă este în prezent departe de onorariile pe care le încasează marile firme de consultanţă din grupul Big Four sau casele de avocatură, dar poate fi comparată cu cea a consultanţilor imobiliari, care în prezent se bat pentru onorarii de circa 20-25 mil. euro pe an.

În ultimii cinci ani au intrat în insolvenţă peste 90.000 de firme locale, situaţie de pe urma căreia deocamdată primii care câştigă sunt firmele celor aproximativ 2.300 de practicieni din insolvenţă. Potenţialul de creştere al acestei pieţe este însă semnificativ, pe măsură ce administratorii judiciari vor reuşi să reorganizeze mai multe din aceste firme, iar tranzacţiile cu active scoase la lichidare se vor mai dezgheţa. Cel mai mare jucător din piaţa de profil a fost anul trecut Casa de Insolvenţă Transilvania, care prin intermediul filialelor din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Oradea şi Braşov a realizat venituri de 6,5 mil. euro. Următoarele poziţii în top sunt ocupate de firma Global Money Recovery din Oradea (administratorul judiciar al firmei Atlas Telecom), RVA Insol­vency (Arin Stănescu), Euro Insol (Remus Borza) şi BDO Business Restructuring.

ZF lansează astăzi un supliment de 16 pagini în care tratează pe larg fenomenul insolvenţelor