Bittnet Systems, la un an de la investiţia atrasă prin evenimentul Venture Connect: plus 80 la afaceri

Autor: Adrian Seceleanu 28.03.2013
Bittnet Systems, un mic furnizor de servicii de training IT în reţele de comunicaţii (networking), care a atras anul trecut un investitor în com­panie după ce a participat la Venture Connect, un eveniment care îşi propune să faciliteze asemenea tranzacţii, a avut anul trecut afaceri mai mari cu 80%, iar profitul a crescut de aproape cinci ori, a declarat pentru ZF Mihai Logofătu, CEO & cofondator al companiei.

În 2012 au fost evidente rezultatele investiţiei. Dacă în 2011 raportat la 2010 părea că am atins un palier - înregistrând creştere de 7%, în 2012 aproape am reuşit dublarea propusă. Astfel cifra de afaceri a avut o evoluţie pozitivă de 80%, crescând de la 480.000 euro în 2011 la 860.000 euro în 2012. Profitul a crescut de 4,5 ori, de la 11.800 lei la 52.000 lei. EBITDA a fost de 32.000 euro", a spus Logofătu.

Bittnet a atras anul trecut o investiţie de la Răzvan Căpăţînă, proprietarul Smart Ideas - o companie de marketing direct cu afaceri de 0,6 mil. euro în 2011. Tranzacţia a avut loc după ce Bittnet a participat la Venture Connect, iar Răzvan Căpăţînă a citit în Ziarul Financiar articolul despre eveniment, care este organizat de două ori pe an.

Din acest an Venture Connect este organizată în parteneriat cu ZF, iar prima ediţie are loc pe 28 mai. În acest moment, antreprenorii care caută finanţare se pot înscrie pentru a participa la eveniment. "Rolul VentureConnect a fost esen­ţial" în realizarea investiţiei, spune Mihai Logofătu, care adaugă că după acest moment, al atragerii unui nou acţionar, afacerile companiei au crescut accelerat. "Schimbarea majoră adusă de investiţie a fost posibilitatea de a derula activităţile plănuite în regim de «repede înainte». (…) Bittnet Systems avea deja un plan de dezvoltare, care a fost validat chiar prin procesul de negociere. În acest mod, ne-am pus de acord înainte de a începe activitatea împreună. Pe de-o parte, a fost bine pentru că am validat planul nostru de dezvoltare cu experienţa şi viziunea investitorului - ceea ce ne-a întărit convingerea că drumul este corect."

După intrarea lui Răzvan Căpăţînă în acţionariat, cu un pachet de 24% din titluri, au fost realizate schimbări operaţionale, iar compania a lansat trei campanii de marketing, care au adus companiei 30 de clienţi noi, povesteşte CEO-ul Bittnet.

Cum s-a implicat noul acţionar în activitatea firmei? Pe de o parte a preluat conducerea activităţilor de marketing iar pe de altă parte a adus în companie know-how şi a contribuit şi la crearea unui board format din oameni cu experienţă în business.

Crearea acestui board este una dintre cele mai bune iniţiative luate după tranzacţie, crede CEO-ul Bittnet. "La nivel strategic Răzvan Căpăţînă are un loc în Board-ul Bittnet Systems, care este format (…) din persoane cu vastă experienţă managerială sau antreprenorială. Sergiu Neguţ care a condus Regina Maria până la preluarea de către Advent, Andrei Pitiş a condus Ixia până la un prag de 200 de angajaţi iar Dan Ştefan deţine cea mai mare companie de închirieri auto din România - Autonom). În fiecare lună avem şedinţe de board, în care analizăm activitatea din perioada trecută, planurile pentru perioada următoare, discutăm deciziile mari, şi căutăm idei de îmbunătăţire constantă a fiecărui aspect din ceea ce facem".

În şase ani, compania a oferit servicii de training în networking pentru mai mult de 90.000 de oameni şi a implementat peste 400 de proiecte complete în domeniul infrastructurii reţelelor de comunicaţii, servere şi datacentere.