Forintul şi leul au fost monedele cele mai lovite de criza din Cipru

Autor: Roxana Pricop 01.04.2013

În luna martie, forintul şi leul au marcat pe pieţele financiare cele mai mari scăderi faţă de euro dintre monedele din UE, de 2,9% şi respectiv 1,3%, arată o analiză a casei de brokeraj Noble Securities.

Zlotul polonez a scăzut cu 0,68% faţă de Euro, iar coroana cehă cu 0,32%.

"Europa s-a aflat în ultima perioadă într-una dintre cele mai grele situaţii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent într-o criză extremă, rezolvată la limită şi prin măsuri care au stimulat aversiunea investitorilor faţă de risc, situaţia politică din Italia a rămas încă nerezolvată, neajungându-se la formarea unui guvern şi conducând la scăderea ratingului de ţară de către agenţia de rating Fitch. Cu câteva săptămâni în urmă, guvernele din Bulgaria şi Slovenia s-au prăbuşit. Monedele din regiune au urmat tendinţa de depreciere asociată scăderii euro în faţa dolarului american; moneda unică europeană s-a depreciat în primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americană", a spus Silviu Pojar, manager vânzări la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

"De subliniat, de asemenea, că în ultima perioadă am asistat la reducerea considerabilă a dobânzilor de referinţă în regiune", a mai spus Silviu Pojar. Banca centrală a Poloniei a decis recent reducerea dobânzii de referinţă până la un nivel record minim, în condiţiile în care Polonia înregistrează cea mai lentă creştere economică din ultimii 12 ani (estimată la 1,2% pentru 2013), iar rata şomajului a depăşit 14%. Banca Centrală a Ungariei, la rândul său, a redus dobânda de referinţă la un nivel minim record, în contextul unor aşteptate măsuri neconvenţionale de stimulare economică, în timp ce Banca Naţională a Cehiei a menţinut, de asemenea, rata dobânzii de referinţă la un nivel minim record. Banca Naţională a României a decis joi, 28 martie, să menţină dobânda la 5,25%.