Arafat:Pacienţii nu vor mai trebui să cumpere medicamente,spitalele vor primi finanţare suplimentară

Autor: Cosmin Vaideanu 03.04.2013

Secretarul de stat Raed Arafat spune că spitalele nu trebuie să mai oblige pacienţii să cumpere medicamente şi materiale sanitare, întrucât peste 50 de unităţi medicale din ţară vor primi o finanţare suplimentară de la Ministerul Sănătăţii, în caz contrar suma respectivă putând fi retrasă.



Raed Arafat a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Constanţa, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este unul dintre spitalele care va beneficia de o finanţare suplimentară în acest an.

"Vorbim aici de o finanţare pe tarif de caz ponderat care va creşte de la 1.440 de lei la 1.800 de lei în acest an, pentru Constanţa. Spitalul intră şi pe programul de Anestezie-Terapie Intensivă ce aduce încă o sumă semnificativă ca şi subvenţie pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă. Până acum erau subfinanţate şi spitalele nu puteau să le trateze corect şi trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afara spitalului. Intrând în acest program ne aşteptăm ca spitalul să nu mai aibă nicio problemă din punct de vedere al materialelor şi medicamentelor şi să nu se mai trimită bolnavii să cumpere medicamente în oraş. Programul de Terapie Intensivă preia anumite cheltuieli de la spital, banii cresc şi la spital cu câteva zeci de miliarde de lei vechi, la Terapie Intensivă vine suplimentar cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Noi relaxăm spitalul din punct de vedere financiar să poată să aibă materiale şi medicamente", a afirmat Raed Arafat.

El a mai spus că îşi doreşte ca, în două-trei luni, bolnavii să nu mai fie nevoiţi să îşi cumpere medicamentele, iar dacă acest lucru continuă să se întâmple atunci Ministerul Sănătăţii va investiga cauzele şi poate retrage finanţarea respectivă.

"Dacă se va continua cu cererea de medicamente şi materiale de la bolnavi riscul este să se piardă finanţarea respectivă şi vor fi luate măsuri destul de serioase din partea ministerului ca să vedem de ce. (...) Contractele se fac în această lună, primele sume vor veni la sfârşitul acestei luni, dar nu mă aştept să fie o soluţie care brusc se întrerupe. Mă aştept ca în două-trei luni să se întrerupă şi să scadă acest fenomen. O să-l monitorizăm, dacă avem reclamaţii cu siguranţă o să venim, nu vorbesc aici de Constanţa, vorbesc pe plan general", a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a menţionat că în cazul în care un medic îi cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu îl deţine trebuie întrunită o comisie medicală a unităţii respective care să analizeze dacă solicitarea este sau nu justificată şi dacă există alternative.

"Dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deţine spitalul, acest lucru nu se solicită familiei, pacientului, ci se solicită managerului spitalului. Managerul trebuie să găsească o soluţie dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu se justifică şi există alternative. Sunt situaţii în care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament deşi nu este neapărat justificat şi există alternative pentru medicamentul respectiv", a mai spus Raed Arafat.

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, prezent la conferinţa de presă, susţine că este posibil ca pacienţii să nu mai fie obligaţi să cumpere medicamentele şi crede că acest fenomen poate dispărea după punerea în aplicare a acestor programe ale Ministerului Sănătăţii.

"Cred că va fi posibil. Ştiţi foarte bine şi am repetat-o de mai multe ori, acest fenomen se datorează subfinanţării că nu pleacă nimeni cu medicamentele acasă. Şi problema nu era la medicamentele vitale, ci la cele uzuale. Dacă medicamentele vitale pe care le acopeream din costurile proprii, care erau costuri mari, vor fi acoperite din acest program, este evident că banii aceia vor merge în zona medicamentelor uzuale. Deci, eu sunt convins că în timp acest fenomen va dispărea", a spus managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a mai afirmat că nu doar la Constanţa se întâmplă acest fenomen, ci în multe unităţi din ţară.

"Sper să se reducă fenomenul, iar aici nu este singurul spital, noi avem n spitale în ţară. Dacă în altele vedem că fenomenul a dispărut şi într-un singur spital, care nu trebuie să fie Constanţa persistă, înseamnă că acolo avem problema în spitalul respectiv. Nu e vorba de a monitoriza un spital, e vorba de a monitoriza toate spitalele care intră în acest proiect şi sunt 54 de spitale în programul strategic", a menţionat Raed Arafat.

El a precizat că suma alocată celor 54 de unităţi spitaliceşti, prin programul de Terapie-Intensivă, până la sfârşitul anului, este de o 1.600 miliarde de lei vechi, dar suma ar putea creşte la rectificarea bugetară în funcţie de necesităţi.

"Pentru cele 54 de spitale sumele cresc cu 200-400 de lei pe caz, apoi suma alocată pentru Terapie Intensivă şi pentru celelalte programe până la sfârşitul anului ne aşteptăm să ajungem la o sumă de o mie şase sute de miliarde de lei vechi, iar la rectificare putem să o creştem, să o reajustăm", a explicat Arafat.

Raed Arafat a făcut, miercuri, o vizită la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a avut întâlniri cu conducerea unităţii spitaliceşti, dar şi cu şefii de secţie.