​Adunările generale ale acţionarilor de la SIF Moldova nu s-au ţinut din lipsă de cvorum. La cea ordinară au venit 48,5% din acţionari

Autor: Andrei Chirileasa 04.04.2013

Adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA) şi cea ordinară (AGOA) de la SIF Moldova nu au putut fi ţinute la prima convocare din cauză că nu a fost atins cvorumul necesar stabilit prin statut.

La AGEA s-au prezentat sau au fost reprezentaţi acţionari deţinând 45% din acţiunile societăţii, faţă de un cvorum necesar de 75%, iar la AGOA cvorumul a fost de 48,5%, foarte apropiat de nivelul cerut pentru prima convocare, de 50%, potrivit unor surse din piaţă.

Pe ordinea de zi a AGEA este răscumpărarea unui pachet de până la 10% din acţiunile societăţii şi modificarea actului constitutiv, în vederea reducerii cerinţelor de cvorum, iar în AGOA trebuie să se discute raportul anual pe 2012 şi repartizarea de dividende. Principala miză este însă alegerea consiliului de administraţie (CA) pentru următorii patru ani, ceea ce explică şi prezenţa record de la AGA, cea mai mare înregistrată de un SIF în ultimii ani.

Două grupuri de acţionari se înfruntă pentru supremaţia în CA, unul centrat în jurul Băncii Transilvania şi a lui Horia Ciorcilă, şi unul concentrat în jurul lui Mihai Rotaru. Grupul lui Ciorcilă avea un uşor avantaj.

AGOA se va ţine mâine, indiferent de cvorumul prezent, în timp ce AGEA se va putea ţine doar cu un cvorum de minimum 50%. Având în vedere că astăzi cvorumul de la AGOA s-a apropiat de 50%, ar fi şanse ca mâine să se ţină şi AGEA.