Hackeri si crackeri (I)/ de Alex Dima. GALERIE FOTO

Autor: Alex Dima 04.04.2013

Internetul a devenit in ultimii ani a doua realitate in care traim, ne facem prieteni, ne informam, platim si cumparam. In teorie ar trebui sa fie un spatiu intim si sigur. Din pacate in acest spatiu au aparut hotii si raufacatorii. Astazi vorbim despre hackeri si infractori cibernetici - oameni greu de prins si dovedit, care ar putea sa devina in viitor un pericol mai mare decat terorismul. Pot intra in calculatoare, pot fura date personale si accesa conturi, pot bloca institutii. Si din pacate, la noi in tara astfel de personaje sunt de ordinul miilor si pozitioneaza Romania pe un loc fruntas la capitolul infractionalitate cibernetica.

Hackerii si infractorii cibernetici au urcat Romania in ultimii ani pe primele locuri la capitalul infractionalitatea informatica, iar unii contationali de-ai nostri au ajuns spaima internetului. Cei mai multi sunt in Bucuresti. Dar ii gasesti si Alexandria, Râmnicu-Vâlcea, Timisoara si multe alte zone. Unii blocheaza functionarea unor institutii sau companii-doar de dragul demonstratiei, altii fura din conturi si inseala-au devenit adevarati banditi in lumea virtuala. Numai anul trecut, infractorii romani au reusit sa fure din america o suma uriasa: un miliard de dolari. Hackeri sau infractori, indiferent cum isi spun, toti se ascund in spatele calculatorului, isi acopera urma prin retele si servere amplasate pe tot pamantul iar prinderea lor devine din ce in ce mai dificila.

Este prima data cand Răzvan Cernaianu, alias Tinkode, isi dezvaluie infatisarea. Are doar 21 de ani. De unul singur a invatat si gandit programe de care s-a folosit pentru a patrunde in calculatoare si retele din toata lumea. Si acum il trec fiori cand vede stirile despre reusitele sale.

"Cand stapanesti respectul, si diciplina de sine, atunci vei detine, adevarata putere!" Iata filosofia de viata, a celui mai vestit hacker de pe planeta, un tanar roman – se spunea intr-o stire Protv de anul trecut.  El a spart serverele de la NASA, Pentagon, si pe cele ale Armatei Americane. Baiatul, care are doar 20 de ani, a fost retinut de procurori, dupa exact doi ani, de la prima lovitura. De atunci, anchetatorii romani, si americani, tot incearca sa-i dea de urma, mai ales ca a scos la vanzare, pe internet, si softul, prin intermediul caruia, a facut ravagii, in lumea virtuala. Pentru toate acestea, ar putea sta, 15 ani in inchisoare.

„M-am inspaimantat prima data. Rau de tot!” - spune astazi Răzvan Cernăianu. Exact acum un an FBI-ul si politia au intrat peste el in casa, dupa luni de cautari si filaj.

"Te asteptai?” „Sincer, nu. M-am facut prea public. Am fost prea public. Adica am postat o multime de informatii. Adica m-am laudat cu ele?” „Si de ce faceai treaba asta?”  „Pur si simplu. A fost un hobby pe care l-am dus la extreme.”

Pe cand era in plina glorie, Tinkode si-a facut un blog in care se lauda cu ispravile din lumea virtuala. Asta l-a dat in vileag si i-a adus anchetatorii la usa. S-a ales cu 3 luni de arest, 2 ani de inchisoare cu suspendare si aproape o suta de mii de euro, daune pe care trebuie sa le plateasca.

Astfel de hoby-uri dar mai ales fraudele pe care le fac unii conationali pe internet au adus Romania in atentia intregii lumi. Romanii au creat adevarate retele de crima organizata care actioneaza pe tot globul. Darren White, agent Secret Service spună că, pe o scara de la 1 la 10 in ceea ce priveste criminalitatea cyber, Romania s-ar afla „probabil pe locul 10, daca 10 inseamna cea mai mare rata de criminalitate”.

Trei sunt motivele care stau la baza criminaliatii informatice: e usor de facut - din fata unui calculator poti naviga peste tot in lume; e profitabil - sunt hackeri care castiga milioane cu un singur clic; si in al treilea rad infractorii cibernetici sunt greu de prins. Isi ascund urmele prin zeci si sute de calculatoare si retele din intreaga lume.

 

Directorul FBI sustine ca in viitorul apropiat criminalitatea infromatica va deveni inamicul public numarul 1 al omenirii iar hackerii vor fi mai periculosi decat sunt acum teroristii.

Acum cateva luni politistii au aruncat in aer usa lui Mihai Paunescu, un hacker care pe internet isi spunea Virusez. Anchetatorii stiau ca doar cu clic suspectul isi poate sterge urmele pe internet. Asa ca au patruns in forta si nu mica le-a fost mirarea cand au gasit un adevarat aresenal cibernetic in casa.

La Washinton, oficialii americani l-au prezentat ca pe o mare captura. Mihai Paunescu este un roman care conducea un posting service care parea infailibil si care le permitea hackerilor din intreaga lume sa raspandeasca virusul gozi si alte virusuri pentru a comite infractiuni cyber in intreaga lume. Virusez facea parte dintr-o retea internationala. Hackerii navigau prin servere aplasate in toata lumea pentru a-si pierde urma. Apoi atacau un punct vulnerabil al unei firme din Australia sau America. De exemplu, calculatorul unui angajat care avea o parola slaba. Odata intrati in baza de date a magazinului sau benzinariei repsective, hackerii plantau virusul in sistem. Virusul culegea date despre tranzactiile bancare efectuate si le trimitea inapoi. Infractorii colectau informatiile: nume, prenume, numarul cardului si codul de siguranta. Faceau o lista cu date bancare pe care o vindea pe internet. 4 euro - o identitate. Era o loterie, cumparatorul putea avea supriza sa primeasca un cont gol sau unul plin. Au fost vandute astfel peste un milion de identitati. Toti acesti oameni, in special australieni si americani, s-au trezit fara nici un cent in banca. In total: 25 de milioane de dolari s-au evaporat.

 

De ani de zile FBI si-a deschis la noi o sucursala care urmareste acest fenomen, iar Consiliul Suprem de Aparare a tarii a elaborat strategii. In ciuda acestor masuri numarul atacurile date in lumea virtuala creste de la o zi la alta.

Cu toate ca a facut parte din randul infractorilor de top din lumea cibernetica, Razvan Cernaianu nu considera ca a gresit cu ceva, ci doar a vrut sa demosntreze ca lumea internetului este vulnerabila.

Vulnerabilitati pe internet cauta si Andrei Avadanei, alt tanar de 21 de ani. Tot ce inseamna cibernetica reprezinta pentru el o provocare care poate sa il tina neintrerupt si 24 de ore in fata calculatorului.

Am creat un site. De mobila. Si l-am pus sa-l sparga. In cateva minute a reusit sa intre el. Si ca demonstratia sa fie totala, pe site ul nostru de mobila a schimbat pozele: scaunele au fost inlocuite cu Miss Univers 2012. Odata intrat in site poate sa puna orice poza, poate sa modifice preturi, date, sa compromita si sa controleze tot.

Andrei Avădanei, expert în securitatea cibernetică, ne face diferenta între hackeri si infractori cibernetici: „hackerii sunt cei care creaza, nu cei care distrug; Internetul a fost creat de hackeri, calculatorul a fost creat de hackeri, tot ce tine de tehnologie a fost creat de hackeri; ceilalti sunt hoti.”

In lumea expertilor in calculatoare e o adevarata disputa asupra termenului de hacker. Multi sustin ca hackerii sunt cei care revolutioneaza domeniul IT. Iar cei care fac rele nu sunt hackeri ci crackeri  - spargatori de calculatoare. Prin urmare, hackerii contruiesc, iar crackerii distrug.

Altii impart hackerii in: hackeri cu palarii albe-sunt hackerii buni-etical hackers-cei care demonstreaza existenta unor probleme de securitat, iar black hat-hackeri cu palarii negre, sunt cei care provoaca daune, care folosesc internetul pentru infractiuni.

Toti, idiferent de categroia din care fac parte sau de ce parte a baricadei sunt, activeaza in lumea virtuala a Internului, o lume in care ne-am mutat vietile intr-o buna masura. Cu un singur clic putem calatori prin toata lumea, ne facem prieteni, vindem si cumparam. Internetul a ajuns un spatiu in care se invart multi bani. Sume colosale. Iar unde sunt bani, apar hotii si raufactorii. Fura valori si informatii.

Potrivit lui Bogdan Cazacu, expert in securitate cibernetica, se estimeaza ca la nivel est european ar cel putin 3 sau poate chiar 4 milioane persoane cu abilitati de hacking. Vorbim de Romania, Bulgaria, Lituania, Moldova si putin din Rusia.

LaCentrul National de raspuns la infractionalitatea cibernetica, in traducere politia internetului, directorul departament tehnic, Dan Tofan, spune: „Primim de oriunde din lumea asta atat din tara, cat si strainatate alerte cu privire la diferite ip-uri sau url-uri implicate in activitati malitiose in internet. Am avut zile in care am avut si un milion de alerte. Media zilnica este la 3-4 sute de mii.Unele se dovedesc a fi false, multe insa sunt reale. Hackerii si hotii romani din spatiul virtual au speriat intreaga lume.”

Pe internet, hotii din Romania fura de peste tot din lume. Intr-o vreme, cei mai multi erau in Ramnicu Valcea, de aici si supra-numele de Hackerville - capitala hotilor cibernetici. Nu vorbim aici de hackeri adevarati, ci de inselatori, hoti. Oameni care scot la vanzare pe diverse site-uri comerciale din toata lumea marfa fictiva: telefoane mobile, tractoare, camioane chiar si arme si organe umane.

Victimele platesc si raman cu buza umflata, iar hotii se plimba prin Romania in masini de lux.

In ciuda situatiei economice nu foarte stralucite, Ramanicu Valcea este orasul cu cele mai multe atm uri de transfer bancar pe km patrat din tara. Le intalnesti la tot pasul. In plus, aici functioneaza case de schimb valutar cu program non stop, iar masinile scumpe sunt la ele acasa. Din blocurile cenusii, prin internet, hotii au ingrozit o lume intreaga.

In 2008, reteaua Chita-Bunescu a fost arestata de politie si FBI. 24 de persoane apar in rechizitoriul procurorilor. In ciuda dovezilor, si acum, dupa 5 ani, judecatorii inca mai analizeaza daca respectivii sunt vinovati sau nu. Cei 24 sunt liberi ca pasarile cerului. Seful biroului regional al Secret Service in Romania, Darren Whites pune ca judecatorii sunt prea blanzi cu astfel de fapte. Prejudiciul total in dosarul Chita-Bunescu ajunge la aproape 1 milion 5 sute de mii de dolari.In dosar se arata metodele prin care gruparea facea bani grei pe internet.

L-am gasit pe unul dintre liderii gruparii, cel care se ocupa de racolarea de noi membri si aducerea banilor furati in tara. 80 la suta din fraudele pe internet vizeaza cetateni americani. „Sunt cateva explicatii logice. Cei de acolo sunt mai obisnuiti sa faca comert electronic si au mai multa incredere in sistemele pe care le ofera internetul pentru plata.” Cum de te-au prins? „Figurile... masinile scumpe. Telefoanele... convorbirile. orice.”

 

Din convorbirile interceptate de anchetatori reiese modul in care decurgea frauda. Indivizi transmiteau catre diverse companii din America mailuri, care aparent proveneau de la autoritati fiscale americane, cu un document atasat, in care, chipurile era o reclamatie. Accesarea documentului plasa in computer un virus care fura conturi si parole de acces. Odata obtinute aceste informatii, valcenii trageau sume uriase din conturile respetivelor companii.

Principala metoda de furt era phishing-ul-furtul de identitate. Autorii transmit mesaje spam catre un numar nelimtat de destinari prin care incerca sa-i convinga sa furnizeze date personale. De exemplu, sub pretextul actualizarii bazelor de date ale unor institutii, de regula bancare, victima este indemnata sa trimita informatii personale catre o adresa de e-mail, care in realitate este controlata de autorul  pishingului. Datele obtinute sunt folosite pentru inscrierea neautorizata, cu identitatea persoanei pe site-urile de comert on-line unde hotii scot la vanzare produse fictive. Victimele sunt indemnate sa plateasca prin sisteme de transfer rapid de bani in conturi din strainatate. Aici intra in scena "sagetile" cei care scot banii si ii aduc gruparii. Banii ajung la valcea iar cumparatorul ramane cu buza umflata. Au reusit sa vanda "fictiv' masini, barci, telefoane, sei pentru calarie, ba chiar si revolvere.

Asa a obtinut Ramnicu Valcea renumele de Hackerville - Orasul hackerilor.

 

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea „Romani, te iubesc!” din 17 martie 2013