Hackeri si crackeri (II)/ de Alex Dima

Autor: Alex Dima 11.04.2013

In 2006, trei hoti din Valcea au plecat la furat din bancomate in Antalya. Unul dintre ei si-a luat si camera video pentru a imortaliza momentele traite in Turcia.

Politistii stiau de plecarea lor peste granita si la intoarcere i-au luat la intrebari. Nu mica le-a fost mirarea cand au vazut inregistrarile. I-am cautat acum pe cei 3 indivizi pentru a ne lamuri ce au avut in cap atunci cand s-au inregistrat. L-am gasit pe unul dintre ei. Ceilalti doi sunt arestati in continuare. Unul a primit 55 de ani de inchisoare in Thailanda.

A spart zeci de servere din intreaga lume. A fost prins abia un an mai tarziu iar acum este liber. Vorbim despre unul dintre cei mai cautati Hackeri din lume, un roman de-al nostru. Dupa lungi discutii a acceptat sa isi spuna povestea in fata camerei de filmat. Are convigerea ca intr-o buna zi internetul va aduce sfarsitul omenirii. Robert Butyka este pe internet Iceman. Intr-o vreme a fost unul dintre cei mai cautati hackeri din lume. Si el isi povesteste pentru prima data ipravile in fata camerei. Cea mai mare a fost atunci cand a spart 25 de servere de la NASA. A invatat tot ce stie de pe internet si de pe MIRC - un forum pe care hackerii isi lanseaza provocari. Nu are decat noua clase, nu i-a placut sa se duca la scoala. A invatat engleza de la televizor. Si cu toate astea a devenit expert in calculatoare. Cateva zile a petrecut in serverele NASA. Vorbeste linistit despre faptele sale si nu intelege cu ce a gresit. A fost arestat un an mai tarziu. A compromis mai multe cercetari meteorologice si atmosferice iar NASA a estimat prejudiciul la aproape 600.000 de dolari.

Acum s-a angajat si face exact ce facea inainte. Sparge site-uri. De data asta legal si pe bani. O vreme s-a crezut cel mai tare in domeniu. Isparavile lui TinCode l-au pus pe ganduri.

Acum si Razvan Cernaianu, alias Tincode spune ca nu mai face prostii. Si a devenit un hacker bun. Dupa ce a iesit din arest a primit multe oferte din strainatate. A intrat la facultate si lucreaza intr-o firma in care este si actionar. Pe bani, testeaza vulnerabilitatea sistemelor IT.

Pana acum atacatorii cibernetici au vizat in special Occidentul. Asta pentru ca acolo sunt mai multi bani. Dar acasa, cat de siguri suntem sau cat bine stim sa ne protejam calculatoarele? Odata intrat in reteaua ta, un hacker iti poata lansa un virus, iti poate fura conturi si parole, iti poate controla calculatorul fara sa realizezi. Am facut un experiment si am pornit din Piata Iancului, Piata Victoriei, Romana -Piata Unirii si retur. Aproape 1.700 de retele vulnerabile detectate cu telefonul si peste 3.000 de retele vulnerabile detectate cu antena cumparata cu doar 150 de lei. Grav este ca infractorii iti pot introduce si folosi calculatorul intr-o retea pentru a-si pierde urmele.

Andrei, un pusti de 21 de ani ne demonstreaza cat de usor se poate patrunde intr-un alt calculator. Scrie cifre, date, cateva clicuri-care pentru un necunoscator par fara nici o noima. Dupa cateva minute, rasufla usurat. Calculatorul victimei ii apartine.

Bogdan Cazacu este expert in securitatea cibernita. E convins ca asistam la inceputul unui razboi care se poarta deocamdata in mediul virtual dar care incepe sa aiba consecinte grave in lumea reala.

"Agentiile de investigatii, de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima, in urma unui atac cibernetic fara precedent."

Acum cateva saptamani Romania a fost tinta celui mai puternic atac cibernetic de pana acum. O grupare care isi spune "Octombrie rosu" a atacat 4 institutii si ambasade occidentale de la Bucuresti. Atacul a inceput acum 7 ani cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau de cercetare. S-au mutat apoi in Europa de Est. Membrii gruparii "Octombrie Rosu" au trimis pe adresele institutiilor vizate mailuri cu titluri extrem de atragatoare. In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua. Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia. De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hakerilor.

67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple biblioteca Congresului American. Atacul a fost descoperit de echipa de la Kasperky. Stefan Tanase este unul cei mai tineri membri.

Toate aceste informatii par desprinse din scenariul unui film si, aparent, nu au o legatura directa cu noi. Cand il aculti insa pe unul dintre cei care au devedit ca se poate, lucrurile par un pic mai serioase.

Nu se stie clar cati hackeri adevarati sunt in Romania. Sunt de oridinul zecilor. Infractori cibernetici sunt insa mii.

Liviu Mihail Conciou este unul dintre asa zisii hackeri din Dragasani. Din rechizitoriu rezulta ca singur a deslusit tainele ciberneticii si a invatat mai multe limbi straine. In primavara lui 2009, Concioiu a intrat pe chat in legatura cu un angajat al serviciului de asistenta IT al sitelui comercial eBay si s-a dat drept unul dintre angajatii companiei care ar vrea sa acceseze site-ul, dar a uitat parola si userul. Dupa cateva minute de discutii Concioiu primeste parola de acces in site-ul eBay de unde fura datele a 22 de mii de angajati ai companiei. Nu se opreste aici. Le da un mail, care venea aparent din partea directorului, prin care ii anunta ca au fost dati afara iar daca vor o scrisoare de recomandare din partea companiei sa dea clic pe o adresa indicata in mail. In momentul in care angajatii au accesat adresa respectiva au intrat pe o pagina eBay clonata de Concioiu. Asa le-a aflat userul si parola. Cu aceste date romanul a furat din site datele a 3 milioane de utilizatori eBay: parole, conturi si multe altele.  Cu aceste date a reusit sa insele mai multi clienti si sa le vanda marfuri fictive. Prejudiciul se ridica la 3 milioane de dolari.

L-am gasit pe Concioiu acasa. Dosarul sau inca se judeca. In fata anchetatorilor si-a recunoscut o parte din fapte. Si in Italia a dat lovitura. A clonat mai multe carduri si a reusit impreuna cu alti cativa prieteni sa scoata peste 400.000 de euro din banci, din conturile unor oameni nevinovati.

Focul iubirii l-a determinat pe Concioiu sa se apuce de fraude pe Internet. Cel putin asa le-a declarat anchetatorilor cand a fost prins. Avea nevoie de bani pentru a cuceri inima unei fete. A inselat mii de oameni.Nu se stie clar ce a facut Concioiu cu banii obtinuti din fraude de pe internet. Singurul lucru vizibil este izolatia pe care si-a pus-o la apartament.

Cum era de asteptat, nimeni nu vrea sa vorbeasca acum despre ispravile de pe internet. Si fratii Soare au vandut pe internet marfuri inexistente. Intr-un alt dosar, tot in Dragasani iese in evidenta violenta autorilor.

Alt caz. Dosarul fratilor Lupsa. Au vandut multe. In special, telefoane. Bineinteles fictive. In rechizitoriul fratilor Lupsa  se vorbeste despre inselaciune, dar si cinism. Cand un roman din Italia a incercat sa recupereze banii de la el, Lupsa Viorel Constantin i-a raspuns ca „sclavii trebuie sa munceasca pentru a da bani smecherilor”, ba mai mult i s-a laudat ca reuseste „sa pacaleasca intr-o saptamana 30 de fraieri.”

Din pacate, judecarea hackerilor treneaza de ani de zile si putini ajung dupa gratii. Justitia din Romania e prea blanda cu hotii de pe internet. Numarul victimelor a ajuns la sute de mii si creste. Oameni care au ramas fara un cent in conturi asteapta acum dreptatea in timp ce hotii se plimba linistiti prin Romania.

Viata noastra depinde acum de internet. Suntem permanent intr-o criza de timp iar internetul a devenit necesitate. Ar trebui sa fie un spatiu intim si sigur. 

Unii fac rau pentru a-si alunga plictiseala. Altii vor sa demonstreze ceva. Si Tinkode si Iceman sunt tineri cu o inteligenta mult peste medie. Ei au fost prinsi, iar acum spun cu mana pe inima ca s-au cumintiti. Altii sunt insa liberi si fac milioane din furtul pe internet, fac rau semenilor, societatii. Si fac din Romania patria hotilor virtuali.  Poate este si vina societatii ca nu stie cum sa beneficieze de inteligenta acestor oameni. Oricum ar fi, pericolul in lumea virtuala pandeste la tot pasul. Pe internet  ne gestionam conturile, pe internet ne facem prieteni si acolo e o buna parte din munca noastra. Trebuie sa invatam cum sa ne aparam cat mai bine. Langa noi sau de oriunde din lume cineva ne poate fura totul cu un singur clic.

 

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea „România, te iubesc!” din 17 martie 2013