Vacanţă de1 Mai şi Paşte: Cât poate costa minivacanţa

Autor: Mirabela Tiron 22.04.2013
Cele şase zile libere din perioada 1 Mai şi  sărbătorile de Paşte aduc un val de turişti în pensiunile de la munte şi de pe litoral din ţară şi câteva zeci de mii de euro în  buzunarele operatorilor din turism. Guvernanţii au stabilit ca bugetarii să aibă liber pe 2 şi 3 mai.

„Nu mai avem niciun loc liber la pensiune, toate rezervările s-au făcut din februarie, când am lansat oferta“, a declarat Andreea Dănăilă, asis­tent manager al pensiunii  de trei mar­ga­re­te Casa Magică din Buşteni, care operează 21 de camere duble. Preţul pentru sejururile re­zer­vate în perioada 3-6 mai a fost de 520 de lei de persoană, cu toate mesele incluse. Mini­va­canţa din mai va rotunji conturile pensiunii cu aproape 2.500 de euro, potrivit calculelor ZF.

Iosefina Bordaş, administratorul pensiunii de patru margarete Casa Muntelui din Fun­data, spune că în ultimele două luni pensiunea a fost mai mult goală, perioada cuprinsă între

1 Mai şi Paşte urmând să fie prima în care pen­siunea va funcţiona la capacitate maximă. „Din cele 14 camere pe care le avem mai sunt dispo­nibile doar patru“, a spus ea. Pentru pe­rioa­da de vacanţă clienţii care vor să stea la această pensiune trebuie să cumpere pachetul com­plet realizat de pensiune, respectiv 4 nopţi de cazare în perioada 2-6 mai cu mic dejun, un prânz festiv de Paşte şi câteva activităţi de di­ver­tisment. Tariful este de 535 de lei de per­soană.

„De sărbători facem un pachet care nu include doar cazare. Tarifele sunt puţin mai mari faţă de o perioadă normală, fiind corelate cu cererea. Anul acesta cererea pentru pachete este mai mare faţă de anul trecut datorită zile­lor libere dintre 1 Mai şi Paşte“, a spus ea. Pen­tru a atrage cât mai  mulţi clienţi, pensiunea are un program ce include muzică folk, seară cu foc de tabără, întrecere de tir cu puşca, o dru­me­ţie la staţia meteo din Fundata şi acces la săli de fitness, ping pong şi locuri de joacă pentru copii.

Iulian G, 29 de ani, inginer naval, spune că anul acesta plănuieşte să petreacă împreună cu câţiva prieteni sărbătorile pascale la munte, la Moeciu, bugetul alocat fiind de 350 de lei de per­soană. „Am căutat oferte în mai multe sta­ţi­u­ni montane, preţurile la unele pensiuni sunt du­ble şi chiar triple. Dacă într-un weekend nor­mal găseam tarife de 80-100 de lei pe ca­me­ra du­blă (40-50 de lei de persoană), acum am văzut că preţurile ajung şi la 120 de lei de per­soa­nă pe noapte, fără mâncare inclusă“.

Romulus Crăciun, directorul zonal al agen­ţiei de turism Eximtur din Cluj, axată în special pe vacanţe interne, a spus că anul acesta este o conjunctură prielnică în ceea ce pri­veşte vacanţa de Paşte, dat fiind că este lega­tă de cea de 1 Mai. Angajaţii din sectorul pu­blic sunt liberi şi în zilele de 2 şi 3 mai, urmând să recupereze orele de muncă.  Oferta este mai diversă, au apărut mai multe tipuri de pa­chete, dat fiind că sunt mai multe zile li­be­re“, a declarat Crăciun. El spune că peste 1.000 de români vor merge în vacanţa de Paşte cu agen­ţia pe care o reprezintă şi că cererea este mai mare faţă de anul trecut atât pentru desti­na­ţiile interne, cât şi pentru cele din străi­nă­tate. „Volumul de vânzări este îmbu­curător. Aştep­tăm finalizarea lor.“ Crăciun mai preci­zează că dat fiind faptul că este vorba de o perioadă în care cererea creşte faţă de una normală, tarifele sunt şi ele în creştere.“


40.000 de români, la mare

Câteva mii de români vor merge şi pe litoralul românesc, unde se vor organiza concerte, parade cu maşini de epocă sau cu motociclete şi alte evenimente cu ocazia zilei de 1 Mai (Ziua Internaţională a Muncii), în care se deschide sezonul estival. Sunt aşteptaţi în jur de 40.000 de români, potrivit datelor de la Asociaţia Litoral -Delta Dunării.  Un sejur de patru nopţi în Eforie Nord la o pensiune de trei margarete costă 230 de lei, potrivit datelor de pe site-urile de rezervări.