Care sunt companiile care fabrică haine „made in Romania” pentru H&M

Autor: Cristina Roşca 13.04.2013

Numele fabricilor locale cu care lucrează retailerii internaţionali este întotdeauna unul dintre secretele cel mai bine păstrate. Deşi pe etichetele fustelor, bluzelor sau rochiilor Zara, H&M sau C&A apare „made in Romania“, nu apare însă nicio adresă, iar retailerii nu spun nimic mai mult decât că au o serie de contracte cu fabrici locale. ZF a solicitat în mai multe rânduri reprezentanţilor H&M numele fabricilor cu care lucrează în România, însă aceştia nu au oferit aceste date până acum.

Prezent pe piaţa locală de circa doi ani, retailerul suedez H&M produce în 20 de fabrici din România, cu afaceri de circa 100 de milioane de euro şi cu un total de 7.000 de angajaţi, haine pe care le vinde apoi în toate colţurile lumii.

Compania a publicat recent pentru prima dată numele furnizorilor cu care lucrează la nivel internaţional, date ce dezvăluie faptul că România este, alături de Bulgaria şi Turcia, unul dintre principalii furnizori la nivel european. Cei mai mulţi furnizori vin însă din Asia, din state precum China sau Bangladesh, unde toţi retailerii au ales să meargă pentru costurile mici cu forţa de muncă.

România a fost mulţi ani una dintre principalele destinaţii de producţie ale retailerilor vest-europeni, fie companii mass-market precum H&M sau Inditex, fie de lux precum Max Mara sau Dolce&Gabbana. Principalul avantaj al pieţei locale era forţa de muncă ieftină comparativ cu orice altă piaţă europeană. În ultimii ani România a pierdut o parte din comenzi din cauza pieţei asiatice, care s-a făcut remarcată prin costuri chiar mai mici cu forţa de muncă.

Producătorii şi retailerii refuză să dea date oficiale despre preţul articolelor, însă potrivit informaţiilor ZF furnizate de jucătorii din piaţă preţul poate ajunge în magazine şi de zece ori mai mare decât cel cu care un produs pleacă pe poarta fabricii.

Potrivit datelor făcute publice de compania suedeză, cele mai multe fabrici sunt amplasate în zona Moldovei.

Spre exemplu, patru dintre fabrici sunt deţinute de companiile Artifex şi Sorste, al căror acţionar este, potrivit ultimelor date ale ZF, fostul ministru al tineretului şi sportului Sorina Plăcintă. La Focşani, în fabrica Sorste - companie înfiinţată în 1994 - sunt realizate între 600.000 şi un milion de produse pe an. Clienţii companiei sunt atât branduri de lux, cât şi retaileri mass-market.

În cazul Sorste toată producţia ia drumul exportului. Aceeaşi situaţie se repetă şi în cazul Romaniţa, o companie din Caracal care realizează anual 4 milioane de produse pentru H&M, Zara şi C&A.

Fabrica lucrează de opt ani pentru cei trei retaileri din lumea modei şi ar avea nevoie de încă 300 de angajaţi pentru a face faţă comenzilor.

H&M deţine în România o reţea de 24 de magazine şi afaceri de 74 mil. euro în anul financiar 2012.

Citiţi pe ZFCORPORATE: Douăzeci de fabrici cu 7.000 de angajaţi lucrează pentru a pune pe hainele H&M eticheta „made in Romania“