Cine sunt turcii de la Sutaş, producătorul de lactate care ameninţă supremaţia Danone

Autor: Gabriel Razi 13.04.2013

Producătorul de lactate Sutaş, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa alimentară turcească, a luat prin surprindere industria locală a laptelui prin recenta preluare a fostei fabrici pe care Tnuva o deţinea în localitatea Popeşti-Leordeni în apropiere de Bucureşti.

Compania Sutaş este lider pe piaţa de lactate din Turcia, cu o cifră de afaceri de 650 de milioane de dolari (500 mil. euro). Preşedintele companiei este Muharrem Yilmaz (57 de ani). Muharrem este licenţiat în economie la universitatea Uludag şi a început să lucreze pentru Sutaş încă din perioada în care era student, ocupând mai multe poziţii în cadrul producătorului de lactate. El a preluat fabrica de la tatăl său, Sadik Yilmaz, în urmă cu 24 de ani. După moartea tatălui său, el ocupă locul de preşedinte al consiliului de administraţie al companiei.

Investitorii turci se află în această perioadă în căutări pentru preluarea altor active precum ferme de vaci, terenuri arabile sau a unei fabrici de nutreţuri combinate, iar preluarea fostei fabrici Tnuva (o tranzacţie estimată la 5-10 mil. euro) va încinge de anul viitor concurenţa din industria lactatelor.

Pe plan local, pe o piaţă în declin în care se învârt 800-1 mld. euro/an, turcii de la Sutaş se vor confrunta cu producători multinaţionali precum Danone, Olympus sau Friesland Campina, dar şi cu jucători români precum Albalact sau Lactag.

Citiţi pe zfcorporate.ro despre cum au preluat turcii de la Sutaş fabrica Tnuva de la Popeşti-Leordeni