România s-a alăturat celor mai mari economii europene în lupta contra evaziunii

Autor: Bogdan Cojocaru 15.04.2013

Uniunea Europeană a făcut un pas important spre un acord asupra combaterii coordonate a evaziunii fiscale şi spălării de bani după ce România, Polonia, Belgia şi Olanda au hotărât să se alăture unui proiect iniţiat de Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie privind schimbul informaţiilor despre conturile constituite la băncile din aceste state.

„Văd o fereastră clară de opor­tunitate. Având în vedere voinţa politică puternică, cred că ne vom descurca“, a declarat comisarul eu­ropean pentru taxe Algirdas Semeta după reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din UE de la Dublin.

Proiectul este inspirat după pro­gramul american de schimb de in­formaţii FATCA, scrie Bloomberg. Grupul de ţări nu a precizat câte şi ce detalii vor fi făcute cunoscute.

„Cu acordurile care au fost semnate de unele ţări, precum FATCA, avem noi standarde internaţionale“, a spus ministrul de finanţe al Marii Britanii George Osborne. „Vreau ca Marea Britanie să aibă un regim al taxelor foarte, foarte competitiv, dar vreau şi ca afacerile să-şi plătească taxele“, a menţionat el.

Iniţiativa de a rezolva o problemă care, potrivit estimărilor Comisiei Europene, produce ţărilor europene pierderi din venituri din taxe de 1.000 miliarde euro vine într-o perioadă în care guvernele UE fac eforturi pentru reducerea deficitelor bugetare. Iniţia­tiva absoarbe energie şi din lumea politică, în special de la cea din Franţa, unde popularitatea preşedintelui Fran­çois Hollande a atins minime record după ce ministrul pentru buget a demisionat şi a recunoscut că are bani ascunşi în străinătate.

Unul din statele care rezistă proiectului este Austria. Secretul bancar este cimentat în constituţia acestei ţări, care are acorduri bilaterale de taxare la sursă cu economii din afara UE precum Elveţia. Despre aceste acorduri, Viena spune că sunt mai eficiente.

„Acest schimb de date nu va pune niciun cent roşu în cuferele mele de taxe. Vreau mai mulţi bani, nu un cimitir de date“, a declarat ministrul austriac de finanţe Maria Fekter, citată de The Wall Street Journal.

Ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski a explicat pentru agenţia Thomson Reuters că Polonia s-a ală­turat grupului pentru a se asigura că multinaţionalele străine nu abuzează de regimurile fiscale pentru profit. Astfel de companii sunt importante mai ales pentru Europa Centrală şi de Est, iar multe dintre acestea vin din Austria.

„Amploarea problemelor este mai mică în Polonia în comparaţie cu Europa de Vest, dar unele din tehnicile folosite în Europa de Vest sunt transfe­rate în Polonia“, a spus Rostowski.

Tot la Dublin miniştrii au hotărât să acorde încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe primite de la UE pentru ca ambele ţări să revină mai uşor la finanţarea de pe pieţele internaţionale.

Maturitatea medie a împrumu­turilor acordate Irlandei este de 12,5 ani, iar a celor pentru Portugalia de 12,5 ani sau de 14,7 ani, în funcţie de fondul european care a acordat împrumuturile. Irlanda ar trebui să revină la finanţarea integrală din piaţa financiară în acest an, iar Portugalia în 2014.