Sistemul bancar a ajuns pe locul 3 în Europa la credite neperformante

Autor: Ciprian Botea 15.04.2013

Aproape o cincime din creditele vândute de bănci din România aveau restanţe de peste 90 de zile în februarie 2013, situaţie comparabilă cu cea din Grecia şi Irlanda.



România s-a situat la sfârşitul anului trecut pe poziţia a treia între ţările europene puternic afectate de ne­ram­bursarea îm­prumuturilor acor­date de bănci, creditele neperfor­mante triplându-se ca pondere în portofoliile tota­le în ultimii trei ani şi jumătate şi ajungând la 18,2% la sfârşitul lui 2012. Aceasta înseam­nă că băncile locale au în portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperforman­te­lor a trecut de 19% în februarie.

„Este de menţionat că ponderea creditelor ne­performante din sistemul bancar românesc s-a pro­dus treptat, pe o perioadă de câţiva ani, şi a dat posibilitatea băncilor să se adapteze. Dacă ne ui­tăm la indicatorii de capita­lizare şi lichiditate sis­te­mul stă foarte bine şi nu cred că există un risc imi­nent“, spune analis­tul financiar Aurelian Dochia.

Băncile au fost nevoite să constituie în ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a aco­peri pierderi din credite neperfor­mante, ceea ce a erodat câştigurile şi a adus rezul­tatele în zona negativă. Numai anul trecut sistemul bancar a avut o pierdere agregată de 475 mil. euro.

Acţionarii străini ai bănci au adus peste 1,5 mld. euro la capitalul băncilor locale în ultimii patru ani la cererea BNR de a menţine în limitele legale parametrii de lichiditate şi solvabilitate. Indi­­ca­torul de solvabilitate ajungea la 14,6% la ni­velul sistemului bancar, peste pragul BNR de 10%.

Grecia şi Irlanda aveau la finalul anului trecut o rată a creditelor neperformante de 20,7% şi res­pectiv 18,7%. Imediat sub România se aflau Un­ga­ria (cu 16,1%) şi Slovenia (15%), potrivit datelor OCDE. Slovenia a intrat recent pe lista ţărilor care ar putea avea nevoie să-şi salveze sistemul bancar.

Cel mai bine stau Suedia şi Elveţia, cu ponderi de 0,7% şi, respectiv, 0,8% din portofolii.

Situaţia neperformantelor din băncile eu­ro­pe­ne a fost tratată într-un articol de săptă­mâ­na tre­cută din Wall Street Journal în contextul dis­cuţiilor privind problemele sistemului bancar sloven.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro