Băncile execută silit 2.000 de locuinţe pe lună

Autor: Ciprian Botea 17.04.2013

Bancherii au ajuns să execute silit 2.000 de locuinţe în fiecare lună după ce au accelerat recuperarea banilor din credite restante, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza diferenţei dintre creşterea numărului de credite şi vânzările efective raportate de bănci.

Astfel, nu­mă­rul creditelor în derulare a crescut cu numai o mie de conturi în primele trei luni din acest an, potrivit datelor de la Biroul de Credit, deşi doar prin programul „Prima casă“ fuseseră raportate vânzări de 7.000 de credite ipotecare noi în acest interval.

Băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu total de 270.000 de credite imobiliare, în valoare de 8,5 mld. euro.

Diferenţa de 6.000 de conturi dintre vânzările noi şi creşterea soldului din primul trimestru reflectă astfel numărul creditelor închise prin executare silită, în condiţiile în care puţine credite ajung la scadenţă în această perioadă. Varianta rambur­sării anticipate este mai puţin probabilă.

Băncile şi-au pier­dut răbdarea cu clienţii rău-platnici şi în ultimul an au accelerat recuperarea banilor din credite restante şi au aruncat pe piaţă mii de locuinţe executate silit.

Creşterea numărului de locuinţe executate silit vine în contextul în care rata creditelor neperformante a urcat spre o cincime din portofoliul total şi pune presiune pe profiturile operaţionale ale băncilor.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro