Fabrica Ursus din Cluj este demolată

Autori: Ioana David , Laurentiu Cotu 18.04.2013

Fosta fabrică de bere Ursus de la Cluj, cu o istorie de 135 de ani, este în această perioadă demolată de către proprietari, gigantul sud-african de bere SABMiller, iar berea cu acest nume a ajuns să fie produsă la Timişoara, Braşov şi Buzău.

În aceste condiţii, România a rămas cu doar 20 de berării, după ce în 2004 avea 125 de centre de producţie, şi devine singura ţară din regiune în care nu­mă­rul fabricilor de bere este în scădere. Spre comparaţie, în Cehia, Bulgaria, Polonia şi Ungaria  numărul lor a rămas constant în ultimii ani sau chiar a crescut, accentul fiind pus pe microberării.

Demolarea clădirilor unde a func­ţionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din România a fost demarată încă de la începutul lunii trecute, în condiţiile în care Ursus Breweries a primit undă verde de la Primăria ora­şului Cl­­uj-Napoca.

Decăderea şi apoi dispariţia acestui simbol al oraşului Cluj a venit în luna noiembrie 2010, când Ursus a închis fabrica din Cluj, unitate care, potrivit companiei, avea costuri mari de operare. Brandul Ursus avea înainte de criză vânzări anuale de 1,4 mil. hectolitri, adică aproape 10% din piaţa de bere.