Urme de distrugere pe Marte/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 18.04.2013

Miercuri, 10 aprilie 2013, la sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, a avut  loc premiera spectacolului experimental „Urme de distrugere pe Marte” de Cinty Ionescu, pe texte de Bogdan Ghiu, performer: Nicoleta Lefter, video design & live video: Cinty Ionescu, sound design & live: Miron Ghiu, regizor tehnic: Dan Iosif.

La baza spectacolului stă volumul de versuri „(Poemul din carton). Urme de distrugere pe Marte” al lui Bogdan Ghiu, poet optzecist, teoretician literar şi eseist.

„Urme de distrugere pe Marte” – spun organizatorii - este o instalaţie performativă în care mai multe media contribuie activ la interpretarea live a poeziei, care se rescrie pe măsură ce e interpretată şi comentată de creatorii spectacolului prin performer, proiecţie video şi sunet, ceea ce adaugă de fiecare dată un nou strat de înţelesuri.
Concret, poeziile lui Bogdan Ghiu sunt interpretate live de către Nicoleta Lefter, actriţă la Teatrul Odeon, dar la performance-ul în sine contribuie mai multe media. Video design-ul spectacolului este semnat Cinty Ionescu - artist video atras de zona experimentală, câştigătoare în 2011 a Premiului de excelenţă la Festivalul New York Fringe pentru design-ul piesei „Nils’ Fucked Up Day”. Sunetul îi aparţine lui Miron Ghiu, care activează ca sound designer şi DJ, un pasionat de muzică şi de tehnologii noi.

Pe parcursul desfăşurării spectacolului, în buna tradiţie a postmodernismului, poezia se deconstuieşte şi se reconstruieşte continuu, căpătând de fiecare dată semnificaţii noi – adică, presupunem noi, cam ce anume îşi dorea poetul. Trei media sunt adaugate poeziei. Cititorul devine cititor-spectator. 

„Urme de distrugere pe Marte” este un volum de poeme care, în acest fel, merge mai departe, punând la propriu în scenă însăşi definiţia şi menirea culturii, aceea de a deveni, încet dar sigur, trup, gest, adresare. Bogdan Ghiu este poetul care experimentează, cu mare inventivitate verbală, poezia lui devine imagine, ca în versurile „La început a fost cuvântul/ iar la sfârşit – imaginea./ Oamenii-terminale /vehiculau mesaje/ pe care nu le mai trimitea nimeni, dar/ ajungeau pretutindeni.”

Nicoleta Lefter lucrează cu Cinty Ionescu de mai bine de un an. Primul lor spectacol împreună a fost showul „Dezintoxicare”. Despre performance-ul de săptămâna trecută declara: „E diferit de ceea ce se întâmplă în spectacolele de teatru. Reperele de intrat în scenă sunt altele, partenerii sunt alţii – sunet şi imagine, raportarea la public e diferită. Se merge mai mult pe senzaţie, pe starea prezentă, nu pe ceea ce am construit la repetiţii.”

 

Primele reprezentaţii cu „Urme de distrugere pe Marte” - 10, 11 şi 19 aprilie 2013, ora 19.30, Sala Studio, Teatrul Odeon.