Cât cheltuie românii pe alimentele de bază prin comparaţie cu celelalte state din regiune?

Autor: Cristina Roşca 19.04.2013

Un român plăteşte mai mulţi bani pe un coş de cumpărături alcătuit din principalele alimente de bază decât un polonez sau un bulgar, deşi sala­riul mediu brut pe piaţa locală este de aproape două ori mai mic decât cel al unui locui­tor din Polonia, cea mai dezvoltată ţară din re­giune, arată o analiză a ZF.

Recent, directorul executiv al Selgros Cash&Carry, una dintre cele mai mari reţele de comerţ din România cu afaceri de circa 770 mil. euro anul tre­cut, a afirmat că în România mân­­carea este mai scumpă decât în Germania, unde salariul mediu este de cinci-şase ori mai mare decât pe piaţa locală. Executivul crede că la baza acestei situaţii stau două motive – TVA prea mare şi faptul că lanţul alimentar nu începe în Ro­mânia. Astfel, deşi între 85% şi 90% din pro­du­sele alimentare vândute în magazinele Selgros sunt produse româneşti, ele sunt realizate cu materie primă din import.

 

Potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de pe site-ul numbeo.com, care ia un preţ mediu pentru principalele alimente de bază, România are al doilea cel mai mare preţ pentru un litru de lapte – circa 4 lei – faţă de 2,66 lei în Polonia, 2,71 lei în Cehia şi 2,98 în Germania.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro