AEGR Arad: O mare investiţie germană în România în domeniul auto nu este o speculaţie

Autor: Marian Buga 19.04.2013

Preşedintele Asociaţiei Economice Germano-Române (AEGR) Arad, Manfred Engelmann, susţine că informaţiile conform cărora un important producător din industria auto germană ar intenţiona să investească în România „nu sunt simple speculaţii“, existând interes pentru vestul ţării, cum ar fi Arad.

Într-un comunicat preşedintele AEGR Arad, Manfred Engelmann, arată că oamenii de afaceri germani preconizează noi investiţii în zona de vest.

„Cluburile economice germane preconizează noi investiţii în zona de vest a României. Informaţiile conform cărora un important producător din industria auto germană ar intenţiona să investească în România nu sunt simple speculaţii, ci se bazează pe realităţi economice. România este, în continuare, o ţară foarte interesantă pentru investitorii germani, iar zona Aradului este, datorită locaţiei de la frontiera apuseană, tot mai des vânată de mari firme occidentale“, afirmă Manfred Engelmann.

Sursa citată mai arată: „Aici se desfăşoară, vineri şi sâmbătă, forumul economic germano-român. România este unul dintre cei mai importanţi parteneri de afaceri ai ţărilor de expresie germană din Europa. Germania, Austria şi Elveţia ocupă primele locuri în topul investiţiilor străine, dar şi în cel al destinaţiei exporturilor“.

Conform Camerei de Comerţ Germano-Române de la Bucureşti, la finele lui 2010 erau înregistrate în România peste 25.000 de firme din Germania, Austria şi Elveţia, care însumau un capital de peste zece miliarde de euro.

Compania germană Daimler, care deţine automobilele marca Mercedes-Benz, ar putea deschide o fabrică de componente auto în România potrivit surselor ZF.

Premierul Victor Ponta a anunţat la finele lunii trecute că a aprobat un memorandum de înţelegere cu „una dintre cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România“, fără a preciza însă numele investitorului. El a precizat că investiţia va fi anunţată imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie în acest sens.

În urmă cu cinci ani, Guvernul s-a aflat în discuţii cu grupul german Daimler, care hotărâse să construiască o nouă fabrică pentru producţia de automobile Mercedes-Benz în Europa de Est. În final, Daimler a decis însă să deschidă fabrica în Ungaria, la Kecskemét, oraş situat la circa 80 de kilometri de Budapesta, cu o investiţie de 800 milioane euro şi 2.500 locuri de muncă asigurate.