Eşec în vânzarea Bank of Cyprus: banca centrală din Cipru a respins ofertele BT şi Raiffeisen

Autor: Ovidiu Tempea 19.04.2013

Potrivit stirilor, Banca centrală a Ciprului a respins ieri ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România al depozitelor de la unitatea locală, care au coborât sub 100 mil. euro.

De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 mil. euro.

Surse bancare au declarat că, încă de miercuri, cele două oferte au fost considerate mult prea mici în comparaţie cu ceea ce a evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanţi.

Mai multe surse au confirmat că Raiffeisen a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma să le preia de la sucursala din România a Bank of Cyprus, dar BT, deşi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusă să includă în portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.

Oficialii celor două bănci care au depus oferte nu au putut fi contactaţi. Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 mil. euro, din care puţin peste 350 mil. euro reprezintă credite.