Investitorii sunt tot mai prudenţi. Nici alegerile de la SIF-uri sau dividendele nu mai mişcă acţiunile

Autor: Stefan Musgociu 23.04.2013

Bursa a scăzut ieri cu 0,24% (indicele BET-C), într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar principalele acţiuni au înregistrat oscilaţii nesemnificative.

Lichiditatea totală a urcat la maximul ulti­milor doi ani şi două luni, în urma înre­gistrării rezul­tatelor ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

„Deciziile AGA au o predictibilitate din ce în ce mai mare, astfel încât nu reuşesc să aducă efervescenţă bursei. Aprobarea di­vi­den­delor propuse, alegerea unui nou CA în cazul SIF Oltenia şi trecerea la sistemul dualist în situaţia SIF Transilvania par să treacă neob­ser­vate de investitori. Nu putem vorbi despre vreo reacţie în urma rezultatelor AGA“, a decla­rat Simion Tihon, broker la Prime Tran­sac­tion.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Tran­sil­vania (SIF3) au încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai li­chide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, iar in­dicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor FP, a încheiat ziua cu 0,27% sub nivelul de vineri.

„Un alt motiv pentru care piaţa îşi con­tinuă apatia este acela că ne aflăm într-o con­junctură cât se poate de nefavorabilă. Bursele inter­na­ţionale se află în zona de maxim (scăde­rile de săptămâna trecută sunt departe de a fi considerate semnificative) şi devine tot mai plauzibilă versiunea unor corecţii mai mari. Acest considerent îi ţine, oarecum, la dis­tanţă pe cumpărători. Pe de altă parte, apro­pierea datelor de înregistrare pentru dividende lasă loc unor aşteptări ca preţurile acţiunilor să se îndrepte spre maximele de la mijlocul lunii martie, într-o viziune optimistă, astfel că nici vânzătorii nu îşi fac simţită pre­zenţa. Amblele poziţii sunt de aşteptare şi determină lichiditatea redusă din ultima perioadă“, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,2 mil. lei (5,5 mil. euro), valoare cu 27% peste rulajul de vineri, de 19,1 mil. lei (4,3 mil. euro), însă înregistrarea tranzacţiilor de 315 mil. lei din oferta Transgaz a urcat tranzacţiile totale la maximul ultimilor doi ani şi două luni, de 339 mil. lei (77,7 mil. euro).

Un rulaj mai mare a fost înregistrat pe 23 fe­bruarie 2011, când lichiditatea a atins un re­cord de 489,7 mil. lei (115,8 mil. euro), datorită unor deal-uri prin care BERD a vândut participaţia de 5% de la BRD pentru 454,7 mil. lei (107,3 mil. euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, cu ope­ra­ţiuni de 14 mil. lei, din care trei deal-uri de 8,8 mil. lei. Titlurile Fondului Proprietatea au stag­nat la 0,66 lei, menţinându-se în apro­pierea maximului istoric.