Tablou pictat de un român vândut cu sumă record la licitaţie

Autor: Alina Dan - Mediafax 25.04.2013

Tabloul "Două fete", semnat de pictorul Ştefan Luchian, a fost vândut, miercuri, cu 300.000 de euro, la o licitaţie organizată în Capitală de casa Goldart, suma reprezentând un record absolut de preţ pentru o pictură românească.

Emblematică pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpă pictură românească vândută la licitaţie în ţară, informează casa Goldart. Despre această lucrare se spune că ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena şi eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera să se căsătorească.

Lucrarea, un ulei pe pânză, semnat stânga jos cu roşu-brun Lukian (1897-1899), provine din colecţia Bujor Teculescu, Braşov, respectiv dintr-o colecţie particulară importantă. Tabloul are pe verso o autentificare olografă făcută de pictorul J. Al. Steriadi, cu următorul text: "Panou decorativ. Două fete tinere pe un fond roz cu flori, pictură în ulei pe pânză, (semnat) lateral stânga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expoziţia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.

Întreaga licitaţie, dedicată lui Ştefan Luchian, s-a transformat într-un eveniment special, în care a fost pus în vânzare un lot excepţional de documente - peste 30 de manuscrise şi fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, actorul Ion Caramitru.

Scrisorile reprezintă corespondenţa lui Ştefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresată Ceciliei I. Vasilescu. Pictorul îi scrie Ceciliei despre primele manifestări ale bolii sale şi modul în care îi este afectată munca, despre pierderea casei din Şoseaua Kiseleff, despre viaţa sa studenţească. În textele scrisorilor sunt făcute numeroase referiri la datele picturii sale - la expoziţia deschisă pe 4 aprilie 1899, la Ateneu, împreună cu Vermont şi apoi amânarea acesteia, "până azi 12 mai", la intenţia de a lucra ceva pentru expoziţia universală, la eforturile făcute ca, în ciuda bolii care-l măcina ("poate să intru în vreun spital căci sunt prea bolnav, deşi nu m-am plâns la nimeni"), să termine pictarea Catedralei din Tulcea ("tu ştii că avem această lucrare încă din 1897, adică de doi ani şi ar fi necinstit să nu o sfârşim odată").

Într-un top al celor mai valoroşi pictori români, dat publicităţii pe 30 octombrie 2012, pictorul Ştefan Luchian ocupa locul al patrulea, după Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu şi Camil Ressu. Ştefan Luchian este deţinător al unor recorduri de vânzări la licitaţie. Astfel, lucrarea "Flori de primăvară" a fost vândută la Licitaţia de Primăvară 2011 a Artmark pentru 155.000 de euro. De asemenea, tabloul "Garoafe" care poartă semnătura pictorului s-a vândut cu 140.000 de euro în iunie 2010, la Artmark, iar lucrarea "În atelier" a fost vândută la licitaţie de casa Alis, în februarie 2010, pentru 93.000 de euro.