Consumul a propulsat economia americană cu 2,5% în primul trimestru

Autor: Vlad Popescu 26.04.2013

În trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Statelor Unite a înregistrat o creştere anuală de 0,4%.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o rată de creştere de 3%.

Cheltuielile de consum, care reprezintă două treimi din PIB-ul SUA, au înregistrat cea mai abruptă creştere din trimestrul al patrulea al anului 2010, de 3,2%, contribuind cu 2,24 puncte procentuale la creşterea economică totală, potrivit datelor anunţate vineri de Departamentului Comerţului de la Washington.

Creşterea consumului a fost determinată de îmbunătăţirea averii medii ca urmare a evoluţiei pozitive a burselor şi a preţurilor locuinţelor, în paralel cu scăderea ratei de economisire. Populaţia încearcă să absoarbă efectele creşterii taxei pe venit, care a început să-şi facă simţite efectele.

Datele economice recente sugerează că evoluţia pozitivă din alte sectoare ale economiei ar putea fi de asemenea nesustenabilă, deoarece reducerea cheltuielilor publice federale în majoritatea zonelor ar putea conduce la scăderea investiţiilor şi la deteriorarea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă.