România este pe ultimul loc în UE la capitolul cheltuieli şi personal în cercetare şi dezvoltare

Autor: Ioana Nita 29.04.2013

România a acordat cele mai puţine fonduri, ra­portate la PIB, pentru sectorul cercetării şi dezvoltării dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene (UE), în 2011, ponderea cheltuielilor pentru acest tip de activitate reprezentând doar 0,48% din PIB.

De asemenea, România se află pe ultimul loc din UE şi în ceea ce priveşte personalul care lucrează în cercetare-dezvoltare. Doar 0,31% din forţa totală de muncă era angajată în acest domeniu în urmă cu doi ani, potrivit datelor Eurostat. România se află la egalitate cu Cipru atât în privinţa fondurilor alocate pentru cercetare-dezvoltare şi a personalului angajat în acest sector. În Bulgaria, considerată cea mai săracă ţară din UE, ponderea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea este de 0,57% din PIB, iar persoanele care lucrează în domeniu reprezentau 0,51% din totalul forţei de muncă.

La polul opus se află ţările nordice, Finlanda, Suedia şi Danemarca, care alocă peste 3% din PIB pentru cercetare-dezvoltare. Cele trei state sunt urmate de Germania şi Austria, care investesc echivalentul a 2,84% din PIB, respectiv 2,75% din PIB în acest sector.

În Luxemburg lucrează cele mai multe persoane în cercetare-dezvoltare, ponderea acestora în totalul numărului de angajaţi fiind de 2,11%.  

Datele privind România sunt îngrijorătoare deoarece cercetarea, dezvoltarea şi inovarea repre­zintă activităţi esenţiale pentru asigurarea creşterii şi competitivităţii economice ale unei ţări.