Cheltuielile netransparente din bugetele primăriilor Capitalei: 1 mld. lei cu o destinaţie obscură

Autor: Radu Bostan 01.05.2013

Aproape un miliard de lei aflat la dispoziţia Primăriei Generale a Bucureştiului şi a primăriilor de sector – peste 10% din bugetele cumulate ale primăriilor bucureştene de 8,8 mld. lei - merge anul acesta către destinaţii necunoscute.



Sub titlul vag „alte cheltuieli“, în buge­tele locale sunt ascunse sumele foarte mari de ordinul sutelor de milioane de lei fără ca bugetele aprobate să explice destinaţia lor.

Primăria Generală a Bucureştiului şi-a pro­gra­mat în acest an cheltuieli de 4,5 mld. lei, iar primăriile de sector alte 4,3 mld. lei. Prin lege, administraţiile locale (pri­mă­rii, con­si­lii jude­ţe­ne sau locale) au obli­gaţia să pu­bli­ce bugetele de ve­ni­turi şi cheltuieli, iar primăriile se achi­tă de această sarcină publi­când sute de pagini scanate, ce­ea ce face impo­sibilă o căutare rapidă prin documente.

Alegerea primăriilor de a nu fur­niza un fişier Excel cu veni­tu­rile şi chel­tuielile este criti­cată de orga­nizaţiile neguver­na­men­ta­le care opi­nează că resortul unei astfel de soluţii este chiar as­cunderea des­tinaţiei unor sume im­por­tan­te de bani publici multe din­tre acestea fiind pre­văzute sub titlul de „alte cheltuieli“.

„Primăria Generală tre­bu­ia să aibă un «descriptiv» al buge­tului. Bucureştiul nu este for­mat din două milioane de con­tabili“, spu­ne Nicuşor Dan, pre­şe­dintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În cazul Primăriei Generale a Capitalei, totalul cheltuielilor netrans­pa­rente este de ordinul sutelor de milioa­ne de lei. Cele mai mici sume considerate „şi al­tele“ în bugetul aprobat sâmbătă de con­si­lierii municipali sunt cele trecute sub capitolul „chel­tuieli de personal“. Astfel, angajaţii pri­mă­riei sau ai instituţiilor finanţate de bugetul local pot beneficia, pe lân­gă sporul pentru con­diţii de muncă, şi de „alte sporuri“ în valoare de 47.000 lei. În afară de salariile de bază pen­tru care va plăti 37,8 mil. lei, primăria va mai scoa­te din vistierie şi 800.000 lei pentru indem­ni­zaţii pentru persoane din afara unităţii, cât şi 1,1 mil. lei pentru „alte drepturi salariale în bani“.

Aceste sume sunt însă „mă­run­ţişuri“ pe lân­gă cea de 371 mil. lei pre­văzută la in­di­catorul nu­mit simplu „alte chel­tuieli cu bunuri şi ser­vi­cii“. Încercarea de a de­duce din context destinaţia ba­nilor este dificilă: indicatorul figurează în sub­capitolul „alte cheltuieli“ ală­turi de bani pen­tru pu­blicitate, pro­tocol, asi­gu­rare non-viaţă şi chirii.

Sume de ordinul sutelor de milioane de lei au apărut cu acest titlu în fiecare buget local din ultimii ani, deşi alocarea prevăzută de bu­ge­tul tocmai aprobat pentru „alte bunuri şi ser­vicii“ este cea mai mare. În 2012, bugetul local pre­vedea 211 mil. lei pentru „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“, în creştere faţă de 2011, când suma a fost de 170 mil. lei, şi faţă de 2010, când suma a fost de 155 mil. lei.
 

Sectoarele ascund plăţi de 450 mil. lei

Primăriile de sector dau însă dovadă de pu­ţin mai multă transparenţă în cheltuirea ba­ni­­lor publici decât Primăria Generală, preci­zând măcar domeniul care va beneficia de chel­tu­ieli diverse. De exemplu, Sec­to­rul 1 şi-a bu­ge­tat cheltuieli totale de 1,2 mld. lei, din care circa 140 mil. lei se vor duce anul acesta către „alte chel­tu­ieli în domeniul învăţământului“. Pri­mă­ria Sec­to­rului 1 nu explică în ce anume con­stau ace­ste chel­tuieli, însă se aşteaptă ca ele să creas­că în anii următori, până la 170 mil. lei în 2016.

Primăria Sectorului 2 şi-a estimat un buget total de 1,1 mld. lei, din care circa 50 mil. lei se vor duce către „alte cheltuieli“. Destinaţia ba­nilor este explicată vag - este vorba despre burse, susţinerea cultelor şi despăgubiri civile.

La sectorul 3, unde bugetul total va fi anul acesta de 782 mil. lei, circa 46 mil. lei vor fi plă­tiţi pentru „alte cheltuieli“, în special în do­me­niul asistenţei sociale.

Primăria Sectorului 4 a publicat numai o va­riantă sintetizată a proiectului de buget, din care reiese că 5,7 mil. lei din bugetul total de 477 mil. vor fi plătiţi pentru „alte servicii în do­meniul locuinţei“.

La fel ca în alţi ani, Primăria Sectorului 5 nu pu­blică proiectul de buget pe site-ul propriu.

La sectorul 6, 154 mil. lei dintr-un total de 1 mld. lei vor fi plătitiţi pentru „alte cheltuieli“, cea mai mare parte din bani fiind destinată unor servicii diverse din domeniul asistenţei sociale şi al locuinţelor.