Dobânzi depozite pe 6 luni – topul celor mai bune din Romania

Autor: Ciprian Botea 04.05.2013

Cu tot scandalul închiderii Bank of Cyprus timp de o lună şi discuţiile privind riscul plasării banilor în depozite cu dobânzi mari, grecii şi ciprioţii continuă să domine plutonul băncilor cu dobânzi peste media pieţei. Oficial, Bank of Cyprus poate atrage în continuare depozite.



Cu tot scandalul închiderii Bank of Cyprus timp de o lună şi discuţiile privind riscul plasării banilor în depozite cu dobânzi mari, grecii şi ciprioţii continuă să domine plutonul băncilor cu dobânzi depozite peste media pieţei. Oficial, Bank of Cyprus poate atrage în continuare depozite.

Bank of Cyprus şi Marfin, ambele cu acţionariat cipriot, sunt singurele bănci care mai plătesc dobânzi peste 4% pe an la depozitele în euro cu scadenţa pe şase luni. Clienţii care aduc cel puţin o mie de euro la Marfin primesc 4,25% pe an.

Bank of Cyprus plăteşte 4% pe an la depozitele în euro pe şase luni, în timp ce economiile în lei cu aceeaşi scadenţă sunt bonificate cu 6,3% pe an, cea mai mare dobândă din piaţă.

La depozitele în lei, în schimb, există în continuare un pluton de şase-şapte bănci care plătesc dobânzi mai mari de 6% pe an, respectiv cu cel puţin o jumătate de punct procentual peste media pieţei.

Piraeus, ATE Bank şi Marfin plătesc dobânzi de 6,25% pe an la lei.Alături de greci şi ciprioţi, în topul dobânzilor mari la lei se află şi israelienii de la TBI Bank, cel mai nou jucător din piaţă.

TBI a început operaţiunile în luna martie şi plăteşte dobânzi depozite mari pentru a-şi crea o bază de clienţi care să-i asigure creşterea viitoare. Banca promite 6,15% pe an la depozitele pe şase luni.