“Noul jazz” în turneu european/ de Radu Constantinescu. GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu 02.05.2013

Eveniment în lumea jazzului, la sfârşitul săptămânii trecute, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: concertul Lucian Ban & Elevation, aflat într-un turneu european intitulat „Mystery CD Release tour” organizat de Sunnyside Records.

Jazzul tradiţional a reprezentat, de-a lungul anilor, o sursă de inspiraţie pentru mulţi dintre muzicienii consacraţi. Mulţi dintre ei şi-au construit cariera scoţând la lumină ritmuri din trecut, alţii au ajuns într-o zonă muzicală care cu greu mai poate fi numită jazz. Muzica grupului Elevation a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de „jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescenţa  swing-ului”.

Originar din Cluj, pianistul, compozitorul şi aranjorul muzical, Lucian Ban, are o identitate muzicală unică şi se raportează în permanenţă atât la tradiţie cât şi la avangardă. A cântat alături de străluciţi muzicieni de jazz şi a încercat multiple stiluri, de la jazz, la muzică clasică şi muzică nouă. Lucian Ban a fost nominalizat în 2005 şi 2006 la prestigiosul premiu „Best European Jazz Musician”. El este considerat parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York.

Alături de pianistul Lucian Ban, grupul Elevation reuneşte trei dintre cele mai marcante personalităţi ale jazz-ului contemporan: Abraham Burton, Brad Jones, Nasheet Waits. Cei patru interpreţi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiţie a jazz-ului şi se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă „noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă. Pentru iubitorii de jazz, iată câteva scurte informaţii despre aceşti virtuoşi.

Abraham Burton a cântat în cariera sa cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Wynton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experienţe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii baterişti Nasheet Waits şi Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village - un trio „extravaganza”, cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este că atât Nasheet Waits cât şi Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul Elevation.

Brad Jones a avut în cariera sa ilustre colaborări muzicale: a înregistrat cu Elvin Jones, Ornete Coleman, Elvis Costello şi Marc Ribo (împreună cu care a câştigat un Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică latino” – grupul Los Cubanos Postizos).

Nasheet Waits este considerat unul dintre cei mai mari baterişti contemporani. S-a născut la New York în 1971 şi este fiul celebrului baterist Freddie Waits, unul dintre marii instrumentişti ai anilor 60’, colaborator al Ellei Fitzgerald, Sonny Rollins, Max Roach, McCoy Tyner. A studiat la Long Island University şi, în privat, percuţie cu Michael Carvin. Unul din momentele de vârf ale carierei sale l-au constituit concertele alături de faimoşii Tony Williams şi Ginger Baker.

Concertul a fost urmat de o discuţie cu publicul, moderată de criticul şi muzicologul Virgil Mihaiu.