McDonald’s cumpără un teren de 2.000 mp de la primăria din Craiova

Autor: Cristina Roşca 02.05.2013

McDonald’s, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de restaurante, cu afaceri de 94 mil. euro în 2011, va cumpăra de la Primăria Craiova un teren de aproape 2.000 mp pe care are deja amplasat de mai bine de zece ani un restaurant.

Încă de la intrarea pe piaţă compania a mizat pe închirierea de terenuri de la primăriile oraşelor, astfel încât astăzi are, potrivit unor surse apropiate companiei, mai puţin de zece terenuri în proprietate la o reţea de peste 60 de unităţi. Potrivit datelor ZF, chiria variază şi astăzi între 2.000 şi 2.500 de euro pe lună, respectiv 24.000 şi 30.000 de euro pe an. La un rulaj de 2-3 milioane de euro, ponderea chiriei în totalul afacerilor unui restaurant este de nici 1%. În cazul retailerilor de modă sau de electro IT, potrivit datelor ZF, ponderea chiriilor în total vânzări depăşeşte cinci procente.

Decizia grupului american de a cumpăra terenul din Craiova vine într-o perioadă în care preţurile la terenuri au scăzut în contextul crizei financiare, motiv pentru care companiile pot începe să cumpere locaţiile pe care le aveau anterior închiriate. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii McDonald’s nu au răspuns solicitărilor ZF privind această tranzacţie sau chiria plătită pentru spaţiile unde sunt prezenţi.

Reprezentanţii primăriei spun că preţul de pornire a negocierii va fi stabilit pe baza raportului de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Potrivit estimărilor ZF pe baza informaţiilor din piaţă, terenul din Calea Bucureşti, numărul 26 ar putea costa între 600.000 şi 800.000 de euro la un preţ mediu de 300-400 de euro pe metru pătrat. Această sumă reprezintă echivalentul chiriei pe 20-25 de ani, potrivit calculelor ZF.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro