Fondul Proprietatea şi-a răscumpărat acţiuni de 4 mil. euro în două săptămâni

Autor: Stefan Musgociu 03.05.2013

Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat aproape 0,2% din propriile acţiuni, în valoare cumulată de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro), în primele două săptămâni de derulare a programului în care vizează să cumpere maximum 8% din titlurile sale.

 



Fondul a început programul în 12 aprilie, iar de atunci a cumpărat zilnic, la preţuri medii între 0,6579 şi 0,6671 lei.

Începerea programului de răscumpărare a fost anunţat de administratorul FP, compania Franklin Templeton, pe 10 aprilie, iar în următoarele zile preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat pe bursă până la un nivel maxim de 0,673 lei, atins în şedinţa din 12 aprilie.

Astfel, acţiunile s-au apropiat de preţul maxim istoric atins pe bursă, în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

În ultimele două săptămâni preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a fluctuat uşor între 0,65 şi 0,66 lei/titlu.

Programul de răscumpărare a pachetului de maxim 8% din acţiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de acţionari pe 25 aprilie 2012, însă operaţiunea a început abia pe 12 aprilie, întrucât decizia AGA a fost contestată de un mic acţionar al FP, avocatul Ioana Sfîrăială. Acest acţionar a chemat Fondul în judecată în aproximativ 80 de dosare, contestând majoritatea deciziilor AGA luate începând din septembrie 2010, când a Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

La începutul lunii martie Tribunalul Bucureşti a decis în favoarea Fondului, astfel că Fondul Proprietatea a început programul de răscumpărare.

Administratorul Fondului Proprietatea a anunţată săptămâna trecută că a iniţiat un proces în care îi solicită Ioanei Sfîrăială să plătească diferenţa între preţurile la care s-ar fi derulat programul de răscumpărare a acţiunilor anul trecut şi preţurile la care sunt cumpărate acum titlurile. Potrivit managerului Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, diferenţa doar pentru primele trei zile în care FP a răscumpărat acţiuni este de 1,1 milioane lei.

Programul de răscumpărare se derulează pe o perioadă de 18 luni, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei. Titlurile răscumpărate ar urma să fie anulate, potrivit deciziei luate în aprilie 2012 de acţionari.

Potrivit prevederilor legale, Fondul poate răscumpăra zilnic până la 25% din volumul mediu zilnic de acţiuni tranzacţionate pe bursă.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 18% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.