Un tânăr de 33 de ani din Călăraşi şi-a făcut un business cu finanţare de la stat şi a angajat 12 oameni

Autor: Adelina Mihai 04.05.2013

Lucian Carapidiş, un tânăr antreprenor de 33 de ani din CălăraşI, a luat 10.000 de euro de la stat în 2011 pentru a-şi înfiinţa un service auto, iar în mai puţin de doi ani a extins afacerea şi a ajuns în prezent la un număr de 12 angajaţi. Ideea înfiinţării Tudan Travel Services SRL-D, o companie înfiinţată prin intermediul unui program guvernamental de încurajare a afacerilor dezvoltate de tineri,  a venit ca urmare a “lipsurilor” văzute de antreprenor în piaţă.

“Ideea mi-a venit după ce am văzut că un prieten a început un astfel de proiect, un parc de dezmembrări auto, dar care nu avea toate informaţiile necesare din piaţă, aşa că nu i-a prea ieşit afacerea. Noi am fost şi am întrebat companiile şi instituţiile ce nevoi au, ne spuneau că i-ar interesa un service care să facă x sau y, aşa că ne-am bazat pe lipsurile lor şi am adăugat aceste servicii în firmă”, spune Lucian Carpidiş. El adaugă că, în prezent, service-ul auto asigură servicii pentru maşinile de ambulanţă din oraş, dar şi cele de la Poştă, precum şi pentru maşinile unor firme de distribuţie sau camioane.

“Am întrebat exact de ce tipuri de servicii au nevoie. Spre exemplu, mulţi ne-au spus că nu au nevoie de spălătorie, dar că au mari probleme cu anvelopele, aşa că ne-am axat pe partea asta. Am achiziţionat mai multe utilaje decât erau iniţial în plan, iar afacerea merge mai departe, vrem să accesăm câteva fonduri pentru o linie ITP (inspecţia tehnică periodică- n.red.), pentru că sunt 100 de maşini de transport persoane în oraş care trebuie să îşi facă ITP-ul o dată la şase luni”, a mai spus Lucian Carpidiş.

Absolvent al universităţii private “Spiru Haret”, Lucian Carpidiş a lucrat anterior în funcţia de coordonator transport la o firmă de transport. El spune că a achiziţionat încă un teren în Călăraşi, unde vrea să facă o hală de patru ori mai mare decât cea din prezent, pentru a-şi extinde business-ul.

“După ce am luat banii de la stat, tot ce am încasat ulterior am folosit pentru a cumpăra utilaje, în fiecare săptămână cumpăram câte ceva. Cei care au venit să ne verifice pentru a vedea cum am folosit banii din program au rămas uimiţi. Nici eu nu am crezut niciodată că se poate aşa ceva”, a mai spus Carpidiş.

Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (o structură din cadrul Ministerului Economiei), finanţări nerambursabile de câte 10.000 de euro pentru tinerii care îşi dezvoltă o afacere, iar firmele lor sunt înregistrate sub formă de SRL-D (societate cu răspundere limitată - debutant).
Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească antreprenorii se numără vârsta  până în  35 de ani şi  înfiinţarea pentru prima dată a unei societăţi comerciale. Ministerul Economiei acordă o finanţare nerambursabilă pentru un business care reprezintă cel mult 50% , dar nu mai mult de 10.000 de euro. Restul de bani pot fi asiguraţi din fonduri proprii sau printr-un credit bancar acordat de CEC Bank.
O altă condiţie este aceea ca firma SRL-D să aibă cel puţin doi salariaţi.