România ocupă locul trei în UE la producţia de componente şi accesorii pentru biciclete

Autor: Ioana Nita 06.05.2013

România ocupă locul trei în Uniunea Europeană (UE) la producţia de com­ponente şi accesorii pentru biciclete, cu livrări în valoare de 200 milioane euro în 2011, reprezentând 15% din total, cu puţin sub rezultatul Germaniei, într-un top dominat de Italia.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, au fost fost produse în 2011 piese şi accesorii de biciclete în valoare de 210 milioane euro, ceea ce reprezintă 16% din totalul fabricat la nivelul UE, potrivit unui raport ai COLIPED (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Componente şi Accesorii pentru Biciclete). Dintre statele vecine României, Ungaria şi Bulgaria au avut o producţie în valoare de cinci milioane euro, respectiv un milion de euro.

Cele mai multe componente pentru biciclete se fabrică în Italia, unde valoarea producţiei a fost de 420 milioane euro, respectiv 32% din totalul din UE.

România se plasează, de asemenea, pe locul patru în UE în funcţie de numărul locurilor de muncă asigurate de industria bicicletelor, de 800. Pe primele locuri în clasament se situează Italia, Germania şi Franţa.

Cu toate acestea, la producţia de biciclete România nu este fruntaşă, dar se numără printre primele zece ţări din UE la acest capitol.

În 2011, în România s-au produs 422.000 unităţi, de peste cinci ori mai puţine decât în Italia, unde se produc cele mai multe biciclete din UE.

În schimb, la vânzările de biciclete, România ocupă locul 12, cu o piaţă de 375.000 de unităţi.

Cele mai mari fabrici de biciclete din România sunt la Deva şi Reşiţa. Aceasta din urmă produce pentru lanţul francez de magazine de articole sportive Decathlon.