Prostituate, cocaină, viciu, lux şi distracţie pe Wall Street şi la Londra. De aici n-a mai fost decât un pas până la manipularea dobânzilor Libor

Autor: Bogdan Cojocaru 06.05.2013

Comisioanele grase în schimbul unor cine la restaurante de lux, excursii în sta­ţiuni scumpe, prostituate şi chiar cocaină reprezintă o relaţie deloc neobişnuită şi aproape simbiotică între traderi şi brokeri, personajele care însufleţesc pieţele finan­ciare.

Dar relaţia a devenit în unele cazuri mai extremă, iar în goana după profit unii traderi le-au cerut brokerilor lor să-i ajute să manipuleze dobânzile LIBOR, stabilite la Londra, în funcţie de care sunt evaluate credite şi alte active financiare de mii de miliarde de dolari din întreaga lume. Brokerii celor mai mari bănci din lume i-au ajutat, scrie The Wall Street Journal.

Tranzacţiile traderului Neil Danziger efectuate pentru banca britanică RBS au adus comisioane grase brokerilor care au venit cu aceste afaceri. În schimb, brokerii firmei londoneze de brokeraj Tullet Prebon l-au plimbat pe Danziger prin cluburile de strip-tease din Londra şi au petrecut weekend-uri lungi alături de el în cazinourile din Las Vegas, spun surse apropiate acestor relaţii. Brokerii altei firme londoneze, R.P. Martin Holdingsm, i-au dat traderului acces la alte tranzacţii profitabile. Autorităţile suspectează că schimbul de favoruri a mers şi mai departe, iar Danziger şi brokerii săi s-au implicat într-o schemă mai largă de manipulare a LIBOR. Acest caz nu este unic.

La Londra, regulile care reglementează astfel de favoruri sunt mai puţin stricte decât pe Wall Street. Procedura de rutină este ca traderii de valoare să fie răsplătiţi de către brokeri prin distracţie. Brokerii plătesc, din comisioanele mari, vacanţe în Alpi sau la Saint-Tropez, prostituate sau cumpără cocaină. Un trader „harnic“ aduce comisioane de până la un milion de dolari pe an unui singur broker, iar pentru o firmă de brokeraj nu este ceva neobişnuit să plătească 50.000 de dolari pe an pentru distracţia unui singur trader.

RBS, fostul angajator al lui Danziger, a recunoscut în februarie într-o înţelegere cu autorităţile americane şi britanice că traderii ei au încercat să manipuleze LIBOR. Numele lui Danziger nu a fost menţionat. Traderul, în vârstă de 39 de ani, nu a fost acuzat.

Hayes, un fost trader al băncii elveţiene UBS, era un trader căutat datorită vo­lumului masiv de tranzacţii de care se ocupa. Brokerii îl bombardau cu cadouri şi invitaţii la cină, pe care de obicei le refuza. În schimb, el a vrut un alt fel de favor. Traderul le-a cerut bro­kerilor săi să altereze anu­mite date pe care le trans­miteau altor bănci, date fo­losite de acele bănci în evaluările lor raportate pentru stabilirea LIBOR. 

Un cerc al viciilor şi al intereselor care s-a mărit

Autorităţile din SUA şi Marea Bri­tanie spun că implicarea brokerilor a permis ca tentaţia manipulării LIBOR să exceadă grupul mic de traderi şi să se transforme în eforturi ample care au dus la mo­dificarea ilegală a dobânzilor. In­vestigatorii cred că brokerii de la R.P. Martin şi ICAP, acţionând la cererea traderilor care ar fi profitat de oscilaţiile LIBOR, au încurajat alte bănci să raporteze date inexacte şi să răspândească zvonuri false pe pieţe pentru a influenţa dobânzile. Autorităţile suspectează, de asemenea, că traderii de la UBS şi RBS şi posibil alte mari bănci au livrat tranzacţii foarte bănoase din punct de vedere al comisioanelor pentru a-i compensa pe brokeri. Şi UBS a admis că angajaţii săi au manipulat LIBOR.

Traderii de pe Wall Street au parte de multă distracţie, dar de mai multă beneficiază cei din Londra. În SUA, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare a impus o limită de 100 de dolari pe an de persoană pentru cadouri sau alte cheltuieli oferite de brokeri cu scopul obţinerii unor condiţii mai bune. În Marea Britanie nu există o astfel de limită.

Pentru stabilirea dobânzilor LIBOR băncile transmit rate la care consideră că se pot împrumuta.