Vacanţa de Paşte: 18.000 de pasageri au mers la mare cu trenul

Autor: Mirabela Tiron 08.05.2013

Compania de stat CFR Călători a transportat 18.500 pasageri pe ruta Bucureşti-Constanţa în mini-vacanţa de Paşte, trafic de trei ori şi jumătate mai mare faţă de o perioadă normală, potrivit oficialilor companiei. Ei nu au transmis dacă faţă de sărbătorile pascale de anul trecut este o creştere sau o scădere a traficului.
Date oficiale cu privire la numărul total de turişti care au fost la mare în această perioadă nu există, însă estimările arată 30.000 - 40.000 de români.

Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) nu a transmis nici ieri câte maşini au trecut podul Feteşti-Cernavodă, ZF solicitând această informaţie încă de marţi.

„În perioada 22-29 aprilie, cu cele opt trenuri de rang superior care asigurau legătura cu litoralul, au călătorit 5.152 pasageri (în medie 90 de călători/tren) faţă de peste 18.500 pasageri în perioada 30 aprilie - 6 mai (în medie 189 de călători/tren) care au călătorit cu cele 14 trenuri InterRegio (inclusiv cele suplimentare) pe aceeaşi rută“, au transmis oficialii departamentului de comu­nicare al CFR Călători.

În total, în această minivacanţă de pe 1 Mai până pe 6 mai, CFR Călători a transportat 390.000 de călători, trafic în creştere cu 45% faţă de o perioadă normală din an.

„În zilele de 1, 2, 3 şi 6 mai, multe trenuri au avut un grad de ocupare de peste 100%. Cele mai solicitate trenuri au fost de la şi spre: Moldova (Iaşi/ Suceava), Banat şi Oltenia (Timişoara, Craiova, Pi­teşti), Ardeal, trenurile de la Sibiu şi cele de pe Valea Prahovei“, potrivit oficialilor companiei.

În perioada 29 aprilie - 6 mai anul acesta pe ruta Bucureşti Nord - Constanţa şi retur au circulat suplimentar patru trenuri InterRegio (două dus, două întors), care au parcurs distanţa în 2 ore şi 30 de minute, conform graficelor de circulaţie, citate de CFR Călători. Oficialii companiei au transmis că se stu­diază în continuare posibilitatea de aplicare a unei formule de tarifare low cost, după ce Relu Fenechiu, ministrul transpor­turilor, declarase cu câteva zile în urmă că pasagerii ar putea călători pe ruta Bucureşti-Constanţa cu 10 lei.

Anul acesta a fost instituit management privat la com­pania de stat. Preşedintele consiliului de administraţie al CFR Că­l­ători este Corina Alexandrina Gătej, fost CEO al Uni­lever South Central Europe şi fost consilier prezidenţial. Noul director general al companiei este Valentin Doro­banţu, care a lucrat anterior în companii cum ar fi CFR Infra­structură, dar şi CFR Călători.

Ceilalţi membri din consiliul de ad­mi­nis­traţie sunt: Dana Galben, care a ocupat funcţii de con­ducere la CFR Călători, la Compania de Autostrăzi (CNADNR) şi CFR SA, George Micu şi Claudiu Octavian Dumitrescu.